Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


Takaisin

Kunnallinen kansanäänestys Toivolansaaresta?! 

Heittäydyin ennustaja eukoksi tammikuussa Pohjois-Satakunnassa, kun kerroin kristallipallostani näkyvän, miten Toivolansaaren kaavavalituksille käy. Ennustin, että Joulupukki tuo kaupunginjohtajalle Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen, joka pitää Ikaalisten kaupunginvaltuuston päätöksen voimassa. Jos ja kun näin käy, niin kunnan miehet voivat periaatteessa aloittaa Joulun ja uuden vuoden välisinä välipäivinä alueen paalutuksen rakentamista varten& 

Kysyin tammikuussa valittajilta, miksi he valittivat ko. kaavasta. Kukaan ei kommentoinut mitenkään kirjoitustani. Toistaiseksi voimassa olevassa wanhassa kaavassa Toivolansaareen voisi tehdä 3-kerroksisen hotellin. Valtuuston hyväksymällä uudella kevyemmällä kaavalla, josta nyt on valitettu, 2-kerroksisen rivitalon. Sen lisäksi muinaismuistoalueet selvitettiin ja merkittiin kaavaan samoin kuin pari lehtolaikkua. Suojelualueetkin siis kasvoivat. Tätä kautta uusi kaava on parempi kuin wanha. 

Valittajat ovat ansiokkaasti jarruttaneet Toivolansaaren kaavan voimaantuloa ja sitä kautta alueen rakentamista pari vuotta. Joulukuussa tämä etsikkoaika on auttamattomasti ohi. Odottavatko valittajat taloudellista lamaa tai rakennusliikkeen konkurssia? Muuten en voi ymmärtää tumput suorana seisomista. Jos valittamisen sijaan haluaa vaikuttaa, nyt on aika toimia. 

Yli 1 000 ihmistä on allekirjoittanut paperin, jossa vedotaan Toivolansaaren säilyttämisen puolesta. Se on paljon Ikaalisten kokoisessa kaupungissa. Viisi virallista valittajaa on tavallaan jekuttanut heitäkin, jolleivat nyt tee jotain. Voi hyvin kysyä, onko kyseessä todellinen yritys vaikuttaa alueen kaavaan vai vain poliittinen peli. 

Löysin pari mielenkiintoista lakipykälää, joita voisi käyttää Toivolansaaren tapauksessa. Toisen mukaan ”Valtuusto voi päättää, että kunnalle kuuluvasta asiasta toimitetaan kansanäänestys. Kansanäänestys on neuvoa-antava. Kansanäänestys voidaan toimittaa koko kuntaa tai jotakin kunnan osa-aluetta koskevana. Kunnan osa-alueena on tällöin yksi tai useampi kunnallisvaalilaissa tarkoitettu äänestysalue. Kaikilla äänestysoikeutetuilla on yhtäläinen äänestysoikeus. Äänestys on salainen. Menettelystä kunnallisessa kansanäänestyksessä säädetään erikseen.” 

Toinen pykälä täsmentää: ”Kansanäänestysaloitteen voi tehdä vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista. Valtuuston on viipymättä päätettävä, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu kansanäänestys.” 

Ikaalisissa asuu 7 548 henkeä, joista äänioikeutettuja wiime presidentinvaaleissa oli tasan 6 200 henkeä. Ojalan laskuopin mukaan 5 prosenttia tästä on 310 henkeä. Yli 1 000 henkeä allekirjoitti Toivolansaaren rakentamista vastustavan adressin. Luulisi, että nimenkerääjät aika helposti saisivat 310 ikaalislaisen äänioikeutetun henkilön allekirjoituksen esitykseen kunnallisesta kansanäänestyksestä. 

Kansanäänestysaloitteella Toivolansaaren kaavapallo heitettäisiin uudestaan valtuustolle. Se on selvästi parempi vaihtoehto, kun vain pyöritellä peukaloita ja odotella KHO:n joulukuista päätöstä.  

Nenää kannattaa kaivaa kerran jos toisenkin, ennen kuin alkaa nimenkeruun. Kyseisen aloitteen sanamuotoa kun kannattaa hetki harkita. Tämä sen tähden, jotteivat kuntalaiset valtuuston tavoin joutuisi äänestämään ojakaavan ja allikkokaavan välillä vaan valittavana olisi joku hyväkin vaihtoehto.      Takaisin