Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-


Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 22.11.2009 klo 12:25


Takaisin


Delfinaario tilasi mielenosoituksen


Kevät 1985: Tampereelle oli tulossa delfiinejä Floridasta. 28 mmk maksava Delfinaario oli suurin matkailuinvestointi Pirkanmaalla sinä vuonna.

Useampi toimittaja otti yhteyttä ja kyseli, olenko kuullut, että delfiinejä kuljettavan lentokoneen laskeutuminen estetään ja jotkut pysäyttävät delfiinirekan Pirkkalan lentokentän ja Tampereen välillä. En ollut kuullut, mutta pidin hyvänä sitä, että joku toimii ja keskustelu älykkäiden eläinten telkeämisestä pieneen ammeeseen pelkän rahan takia alkaa.

Kukaan ei ollut tekemässä  mitään. Oli kuitenkin markkinarako. Toimittajat oikein toivoivat, että jotain tapahtuisi. Kokosin joitain eläinsuojelijatuttaviani ja aloimme suunnitella mielenosoitusta delfinaarion avajaisiin.

Kaikki sujui hyvin. Liiankin hyvin. Laillisesta mielenosoituksesta täytyy ilmoittaa poliisille. Tarvitaan myös maanomistajan lupa, jos kyseessä on yksityisalue. Otin yhteyttä Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Olavi Joenpolveen ja pyysin häneltä lupaa. 

Joenpolvi kutsui luokseen ja kertoi mielihyvin antavansa luvan mielenosoituksen järjestämiseen. Hän kysyi, mitä tarvikkeita tarvitsisin. Kerroin, että  A1-kokoiset pahvit olisivat hyviä ja paksut tussit myös. Ne hän sanoi hankkivansa. Joenpolvi lupasi myös Särkänniemen graafikon käyttööni, jotta mielenosoituskyltit olisivat esteettisesti korkealuokkaisia.

Menimme Joenpolven kanssa delfinaarioon, jossa hän näytti minulle paikkoja. Hän kertoi, että kaupunginjohtaja Pekka Paavola pitää mikrofonien ääressä avajaispuheen ja voisin työntää hänet altaaseen ja marssia mikrofonin ääreen. Virta pidettäisiin päällä eivätkä vartijat koskisi minuun.

Joenpolven mielestä molemmat voittaisimme: 2 miljoonaa ihmistä näkisi TV-uutisista, että delfinaario on avattu ja saisin sanoa sanani asiasta. Tajusin, että Joenpolvi voittaisi pelin. Tilanteeni oli sama kuin harakalla tervatulla katolla: kun pyrstö irtoaa, nokka jää kiinni.

Pyysin Joenpolvelta lupaa mielenosoituksen järjestämiseen kirjallisena. Joenpolvi toimittikin minulle kirjeen, jossa lupasi tukea toimintaa kaikin tavoin.

Otin yhteyttä MTV 3:n uutistoimittaja Jari Seppälään ja kerroin kaiken. Annoin kirjeen Seppälälle. Hänellä oli aika tilattuna Joenpolven haastatteluun. Joenpolvi ajatteli, että haastattelu käsittelisi delfiinejä, mutta Seppälä tempaisikin kirjeen esiin kameroiden edessä ja kysyi, että pitääkö paikkansa, että Särkänniemi Oy oli järjestämässä mielenosoitusta itseään vastaan. Kyllä pitää, vastasi Joenpolvi.

Särkänniemelle siis kelpaa minkälainen julkisuus tahansa? Kyllä, alkoi vastaus, ihmiset ovat niin fiksuja, että tajuavat kummat ovat oikeassa nämä mielenosoittajavouhottajat vai me. Meillä on varaa järjestää mielenosoitus omaa yritystämme vastaan.


Takaisin