Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa

2004-Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


TakaisinDelfinaario tilasi mielenosoituksen


Oli kevät 1985 ja Tampereelle oli tulossa delfiinejä Floridasta. Silloiset 28 miljoonaa markkaa maksava Delfinaario Särkänniemen kupeessa oli suurin matkailuinvestointi Pirkanmaalla. 

Useampikin toimittaja otti yhteyttä ja kyseli, että olenko kuullut, että delfiinejä kuljettavan lentokoneen laskeutuminen Tampereelle aiotaan estää tai jotkut aikovat pysäyttää delfiinejä kuljettavan rekan Pirkkalan lentokentän ja Tampereen välillä jne. Erilaisia huhuja liikkui. En ollut kuullut, mutta pidin hyvänä sitä, että joku tekee jotain ja, että keskustelu älykkäiden eläinten telkeämisestä pieneen ammeeseen rahan tekemisen takia alkaa. 

Kukaan ei ollut tekemässä mitään. Oli kuitenkin olemassa markkinarako ja tilausta jonkin sortin tempaukselle. Toimittajat oikein toivoivat, että jotain tapahtuisi. Niinpä kokosin joitakin eläinsuojelijatuttaviani ja aloimme suunnitella mielenosoitusta delfinaarion avajaisiin. 

Kaikki sujui hyvin. Liiankin hyvin. Laillisesta mielenosoituksesta täytyy ilmoittaa poliisille etukäteen. Mutta tarvitaan myös maanomistajan lupa, jos kyseessä on yksityisalue. Niinpä otin yhteyttä Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Olavi Joenpolveen ja pyysin häneltä kirjallista lupaa mielenosoituksen järjestämiseen.  

Joenpolvi kutsui luokseen ja kertoi mielihyvin antavansa luvan mielenosoituksen järjestämiseen. Hän kysyi, mitä tarvikkeita tarvitsisin. Kerroin, että A1-kokoiset pahvit olisivat hyviä ja paksut tussit myös. Ne hän sanoi hankkivansa. Joenpolvi lupasi lisäksi Särkänniemen graafikon käyttööni, jotta mielenosoitustekstit olisivat esteettisesti korkealuokkaisia. 

Menimme Joenpolven kanssa delfinaarioon, jossa hän näytti minulle paikkoja. Hän kertoi, että kaupunginjohtaja Pekka Paavola pitää tuossa paikassa mikrofonien ääressä avajaispuheen ja voisin työntää kaupunginjohtajan altaaseen ja marssia mikrofonin ääreen Helsingin olympialaisten rauhanenkelin tapaan. Virta pidettäisiin päällä eivätkä vartijat koskisi minuun. 

Joenpolven mielestä me molemmat voittaisimme: 2 miljoonaa ihmistä näkisi TV-uutisista, että delfinaario on avattu ja minä saisin sanoa sanani asiasta. Tajusin, että Joenpolvi voittaisi pelin joka tapauksessa. Tilanteeni oli sama kuin harakalla tervatulla katolla: kun pyrstö irtoaa, niin nokka jää kiinni. 

Pyysin Joenpolvelta lupaa mielenosoituksen järjestämiseen kirjallisena poliisia varten. Joenpolvi toimittikin minulle kirjeen, jossa vuolassanaisesti lupasi tukea toimintaani kaikin tavoin. 

Tässä vaiheessa otin yhteyttä MTV 3:n uutistoimittaja Jari Seppälään ja kerroin kaiken. Annoin kirjeen Seppälälle. Hänellä oli jo aika tilattuna Joenpolven haastatteluun. Joenpolvi ajatteli, että haastattelu käsittelisi delfiinien ikää, sukupuolta jne., mutta Seppälä tempaisikin kirjeen kameroiden edessä ja kysyi, että pitääkö paikkansa, että Särkänniemi Oy on ollut järjestämässä mielenosoitusta omaa itseään vastaan. Kyllä pitää, vastasi Joenpolvi ja katsoi suoraan kameraan. 

Särkänniemi Oy:lle siis kelpaa minkälainen julkisuus tahansa. Kyllä, alkoi vastaus, ihmiset ovat niin fiksuja, että tajuavat kummat ovat oikeassa nämä mielenosoittajavouhottajat vai me. Meillä on varaa järjestää mielenosoitus omaa yritystämme vastaan. Ajankohtainen Kakkonen esitti Joenpolveen kirjettä myöhemmin ja onnitteli johtaja Joenpolvea: Delfinaarion avaaminen sai jälleen kerran julkisuutta.Takaisin