Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


Takaisin

Kerrostaloja Toivolansaareen, Kaupaton Kauppala & Kylpylä-City 


Olen pohtinut Toivolansaaren kaavaa ja päätynyt siihen, että vireillä oleva rivitalokaava on tuhoisin. Se tuo muutaman uuden asukkaan alueelle, mutta vie valtaisan alueen yleisestä käytöstä. Rivitalokaavan hyötysuhde on heikko.
 

Jos Toivolansaari pitää välttämättä rakentaa, niin eikö tehtäisi kerrostalokaavaa? Kerrostalot vievät saman maa-alueen, kuin rivitalot, mutta asukasmäärä on moninkertainen. Jos pilataan Toivolansaari, tehdään se edes hyvällä hyötysuhteella! 

Iso määrä ihmisiä pääsisi nauttimaan ainutlaatuisesta asuinpaikasta muutaman rivitaloasujan sijaan. Kunnan vuokratalo tai kunnan rakennuttama, mutta yksityisille myytävä kerrostalo wanhan kauppalan keskustassa takaisi myös palveluitten säilymisen keskustassa. 

Palvelut valuvat sisääntulotien varressa. Ensin S-market, sitten Alko, seuraavana ehkä Apteekki muuttaa samaan ryppääseen. Joku voi olla jopa innoissaan: yhdellä pysähdyksellä kolmeen paikkaan! Alkon valikoimat ovat kasvaneet ja aukioloajat ovat lähes samat kuin S-marketin. 

Se, missä Alko ja Apteekki sijaitsevat, on tärkeää. Molemmat ovat monopolikauppoja ja niiden sijainti määrittää missä sijaitsee todellinen kaupallinen keskusta.  

Marketti Nesteen risteykseen 

3-tien risteykseen Nestettä vastapäätä on maakuntakaavassa marketin paikka. Jos Keskustori siirtyy siihen, ovat kaikki merkittävät liikkeet sisääntulotien varressa. Ne kohtelevat kaikkia asukkaita tasapuolisesti eli huonosti. Käytännössä kukaan ei asu niiden lähellä vaan kaikki joutuvat tulemaan niihin autolla. 

Kun kaikki liiketoiminta on sisääntulotien varressa, on surkuhupaisaa puhua kauppalasta. Saisihan siitä matkailuvaltin: Tulkaa ja nähkää Kaupaton Kauppala! Kerrostalokaava Toivolansaaressa voisi säilyttää Siwan ja Matkahuollon baarin palvelut jatkossakin. 

Ikaalisten valtuusto on luovuttanut sille kuuluvan kaavoitusmonopolin yrityksille, jotka saavat päättömätkin ehdotukset läpi. Yritysten kannalta päätökset lienevät järkeviä ja taloudellisesti kannattavia. Kunnan, kuntakehityksen ja keskustan kuoleman kannalta järkyttäviä. 

Anna pirulle pikkusormi, niin se vie koko käden 

S-marketin muutto keskustasta sisääntulotien varteen meni tavallisena kaavamuutoksena läpi. Koska rakennus oli 1990 neliötä eli 10 neliötä alle maankäyttö- ja rakennuslain määrittelemän neliömäärän, ei tarvittu mitään ympäristöselvityksiä. Eikä kiusallista keskustelua wanhan kauppalan kauppakuolemasta ja liikekeskuksen siirtymisestä sisääntulotien varteen. Sitten lähti Alko ja seuraavana… 

Historian opettajani opetti, että kehityksen lajit ovat edistys ja taantumus. Toinen esimerkki kehityksestä, joka vain tapahtuu, on Nesteen kylmäaseman tulo Lidlin tontille. Ikaalisten Neste oli juuri pistänyt itsensä EU-kuntoon ja muutenkin kehittänyt palveluitaan. Nyt Neste alkaa kilpailla oman kauppiasasemansa kanssa. Kaavamuutoksen salliessaan ympäristölautakunta löi avokämmenellä päin paikallisen yrittäjän naamaa. Joku tietenkin väittää, että saimme uuden yrittäjän (voiko kylmäasemaa kutsua yrittäjäksi) ja halpaa bensaa. Mutta menetämmekö pitkässä juoksussa jotain? Pikavoittoja kun kaava-asioissa ei yleensä ole. 

Keskustan Esso on jo pistänyt pillit pussiin. Sammin Esso tekee saman tempun, kun Ikaalisten ohikulkutietä jatketaan Teiharjuun saakka. Sammin Esso näet jää paikallistien alle. Samanaikaisesti Kankaanpään risteys suljetaan ja tieyhteys siirtyy Kylpylän kohdalle. Rakentaako Esso tähän liittymään asemansa vai korjaako ABC jättipotin? 

Uusi kaupunki kylpylän ympärille 

Ikaalisten Kylpylä on Suomen luotetuin. Kylpylä on se vetovoimatekijä, joka vetää sekä kesäaikaista että ympärivuotista asutusta Ikaalisiin. Wanha Kauppala on kuollut ja kuopattu. Jatketaanko nyt sisääntulotien varteen siirtymistä vai tehtäisiinkö kokonaan uusi kaupunki Kylpylän varaan ja ympärille?! Siinä tuhannen taalan kysymys. 

Essojen jättämälle markkina-aukolle saisi Kylpylän risteykseen huoltamon oheispalveluineen. Mutta miksi tyytyä vain siihen? Riittäisikö ikaalilaisten, parkanolaisten, kesäasukkaitten ja ohikulkijoitten yhteenlaskettu määrä pitämään neljän Koon Citymarketin pystyssä Ikaalisten Kylpyläkaupungissa? K-kaupan Markku ynnää aivan varmasti Keskon kanssa asiakasmääriä. Ei S-market ole vielä voittanut markettisotaa, vain yhden taistelun. 

Tarvitsemme visioita 

En esitä kerrostalokaavaa Toivolansaareen. Esitän pohdittavaksi vielä kerran Toivolansaaren rivitalokaavan järkevyyden. Muutama rivitaloasukas ei Ikaalisten asukaskatoa tai taloutta paikkaa. Jos alue päätetään rakentaa, tehdään se sitten täysillä, jotta saadaan vähän katetta.  

En esitä Ikaalisten kaupallisen keskuksen siirtämistä Kylpylään. Kysyn, onko järkevää siirtää kaikki kaupalliset palvelut sisääntulotien varteen?  

Esitän myös pohdittavaksi uuden, kokonaisen Kylpyläkaupungin rakentamista. Wanhan kauppalan ja nykyisen tilanteen lisäksi meillä olisi visio uudesta kaupungista. 

Erilaiset visiot ja puolivalmiit kaavat olisivat tärkeitä. Valittua linjaa olisi helppo edetä. Ja torjua poukkoileva politiikka, jonka seuraukset Sinä ja minä muodossa tai toisessa maksamme. 

Edellä ollut olkoon minun pohjapuheenvuoroni 25.3. Omalla Tuvalla pidettävään Halki, poikki ja pinoon –seminaariin. 

Takaisin