Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 20.7.2011


Takaisin


Koiruli


En lapsena saanut koiraa, mutta aikuisena hankin hännällisen corgin, joka lähti tyttöystäväni mukana. Tyttöä en jäänyt kaipaamaan, mutta koiraa kyllä. Ei enää ikinä koiraa, päätin. Maija oli maailman ihanin koira!

Tuttu nainen aikoi hankkia koiran ja minä valistin häntä siitä, kuinka paljon vaivaa koirasta on. Hänellä oli ollut Pyry-niminen samojedi ja Tora-niminen norjanharmaahirvikoira. Nyt hän ajatteli hankkia pienen koiran ja löysi mielestään kivan rodun. Mittelspitz eli Mitteli eli Saksanpystykorva polveutuu kivikautisesta suokoirasta, joka muinoin varmaan jyrsi jotain mammutinluita. Sittemmin tämä koira eleli paaluasutusaikaan ihmisten kanssa jonkinlaisena kylänrakkina ja vartiokoirana. Vasta 1990-luvulla tämä koiruus julistettiin omaksi rodukseen.

Mitteli on siis varsinainen rakki, joka haukkuu kaikkea elävää ja vähän kuolluttakin. Pihapiskiksi siitä ei ole vaan ihmiset antavat sen asua sisällä lämpimässä. Yritin varoittaa tuttuani moisesta eläimestä. Autoin häntä etsimään koiraa ja samalla tutustumaan rotuun. Hän oli ostamassa tyttökoiraa nyt keväällä hiihtolomaksi. Tyttökoira on säyseämpi kuin poika ja keväällä on helpompi oppia lämpimässä säässä sisäsiistiksi.

Otin lapset mukaan tähän koiranmetsästykseen. Olin selittänyt heille, että me emme ole hankkimassa koiraa vaan huvittelemme niitä katselemalla. Lapset jopa hyväksyivät tämän. Tyttöni kuitenkin ehdotti, että voisimme kesän alussa ottaa tyttökoiran, kun hän täyttää 10. Jos näin tehdään, niin minun ei tarvitse tehdä mitään, sillä lapset kyllä hoitavat koiran täysin.

Siis kesällä. Ja tyttökoira. Mitä tapahtui? Törmäsin marraskuussa Tevaniemessä aivan ihanaan poikapentuun. Parin valvotun yön ja harakoille menneen työpäivän jälkeen kävin lääkärissä. Kävi ilmi, että olen allerginen koiralle. Lääkäri kuitenkin sanoi, että koira saa minut liikkumaan ulkona ja tuottaisi iloa. Positiiviset vaikutukset kumoavat negatiiviset.

Fiksuimmat ovat jo varmaan arvanneetkin, olen nyt yhdeksänkuisen poikamittelin onnellinen omistaja. En ole idiootti eli en odottanutkaan, että lapset täysin hoitaisivat koiran. Itse asiassa tyttöni yllätti tässä asiassa.

Sisäsiistiksi oppiminen vei runsaasti aikaa. 22 asteen pakkasessa koirani pidätteli pissojaan jalat ristissä ja odotteli, että pääsee olohuoneen lämpimään. Aamulehti jaetaan Poppelikadulle aamuneljältä. Sen koirani minulle ystävällisesti kertoi joka aamu. Onneksi naapurini määräaikainen tilaus päättyi.

Minulla oli Suomen hienoin ja laajin Pyhimys-kokoelma. On vieläkin laajin. Mietin jossain vaiheessa lehti-ilmoituksen laittamista. En vain tiennyt laitanko ”myydään terävähampainen koira” vai ”myydään vähänsyöty Pyhimys-kokoelma”. Tätä nykyä minulla on molemmat.


Takaisin