Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 25.8.2014


Takaisin


Kolari


Ajoin Tampereelta Ikaalisiin. Vastaan tuli moottoripyörä, jota yllättäen lähti ohittamaan sininen Audi. Auto suhahti pyörän ohi, mutta palasi liian nopeasti takaisin ja törmäsi moottoripyörään. Sirpaleita lenteli ilmassa, pariskunta moottoripyörän selästä päätyi pientareelle ja Audi hirviaidan läpi metsään, jossa syttyi palamaan. Kävin maaliskuussa SPR:n ensiapukurssin. Opit tulivat tositarpeeseen nopeasti. Silti kaikki ei mennyt kuin Strömsössä.

Pysähdyin, käännyin takaisin, jätin auton ajoväylälle hätävilkut päällä. Autollani suojasin onnettomuuspaikkaa. Tästä 10 pistettä ja papukaijamerkki.

Kaverini juoksi maassa makaavan moottoripyöräilijäpariskunnan luokse. Itse soitin 112:een ja lähdin Audin luo katsomaan mikä siellä on tilanne. Juuri ostamani ensiapulaukku unohtui auton takakompsuun. Pitkä miinus.

Kaverini ja paikalle osunut lääkäri riisuivat tajuttomilta moottoripyöräilijöiltä kypärät, jotta he saavat ilmaa. 40% kolarikuolemista johtuu siitä, että tajuton tukehtuu omaan kieleensä. Toisaalta kurssilla oli opetettu, että kypärä saa olla päässä, että ei vahingoiteta niskaa. Tässä tapauksessa kypärän irrotti ammattilainen.

Kurssilla opetettiin, että puhelua hätäkeskukseen ei saa lopettaa ennen kuin saa luvan. Minulla oli suuria vaikeuksia noudattaa tätä. Audi syttyi palamaan, sen ikkunat olivat turvatyynyn pölyn jäljiltä läpinäkymättömät enkä tiennyt montako ihmistä sisällä on. Hätäkeskus käski avata oven. Toinen käteni oli puhelimessa ja toisella yritin avaamista. Auto oli kietoutunut hirviaitaan ja oven avaaminen oli mahdotonta. Jatkoin puhelua ja palasin tienvarteen ohjaamaan liikennettä. Kysyin ohiajavilta autoilta sammutinta. Eräällä vapaapalokuntalaisella oli pieni ja rekkakuskilla iso. Silti tulta ei saatu sammumaan. Virossa sammutin on pakollinen autoissa. Yritin selittää hätäkeskukselle, että auto palaa ja siellä sisällä on ainakin kuljettaja ja haluan lopettaa puhelun. En saanut lupaa. Onneksi paikalle tuli pari isoa miestä, jotka saivat hirviaidan verkon pois, oven auki ja kuljettajan talutettua pientareelle. Hätäkeskus kysyi vielä kuljettajan vointia ennen kuin suostui lopettamaan puhelun.

Ennen 3 poliisiauton, 3 ambulanssin, 2 paloauton ja 1 helikopterin saapumista paikalle oli jo osunut sattumalta lääkäri, sairaanhoitaja, vapaapalokuntalainen sekä sotilaspalomies, joka ohjasi liikennettä kauempana. Poliisi antoi yhteystietomme saatuaan luvan jatkaa matkaa. Aikaa törmäyksestä oli tässä vaiheessa kulunut 26 minuuttia eli aika ripeää toiminta joka taholta. Paikan päällä aika tuntui huomattavasti pidemmältä. Odottavan aika on pitkä.

Lopuksi tietokilpailukysymys: Arvatkaa kuka ostaa ison sammuttimen autoonsa? Tamrexin mainoksessa oli 6 kilon sammutin 38€, joten asia ei ole ainakaan rahasta kiinni.Takaisin