Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-


Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


Takaisin

Ikaalisten heikko talous lepakoitten syytä! 

Minusta on tulossa kelpo poliitikko. Valehtelen jo sujuvasti. Aprillipäivän aattona lupasin Pohjois-Satakunnassa lopettaa kirjoittelun. Janne Laineen haastattelu ja ihmisten yhteydenotot saavat minut jatkamaan monologia. 

Janne Laine väitti Pohjois-Satakunnassa, että Hämeenlinnan hallinto-oikeuden lepakkopäätös maksoi kunnalle 500 000 eeroa eli kolme wanhaa milliä. On kohtuutonta syyttää viattomia luontokappaleita Ikaalisten taloudellisesta tilanteesta. 

Tietojeni mukaan Ikaalinen möi aikoinaan tontin Finlaysonille yhdellä markalla. Vastalahjaksi yritys rakensi tehtaan kaupunkiin ja toi työpaikkoja. Tehtyä päätöstä voi pitää jälkikäteenkin hyvänä. 

Jossain vaiheessa valtuusto (kertokaa minullekin ketkä ja kuka heilui nuijan varressa) hyväksyi alueelle voimassaolevan tehokaavan. Tontti siirtyi sittemmin kiinteistöyhtiölle, joka nyt pyrkii maksimoimaan voiton. 

Jälkikäteen tätä tehokaavapäätöstä voi pitää pölhönä. Olisi kiva kuulla, jonkun päätöksentekoon osallistuneen mietteitä asiasta. 

Päästäkseen kunnallistekniikan rakentamisen aiheuttamista kustannuksista Janne Laine halajaa nyt Kyrösjärven rantaan muutaman tontin, joilla ei kunnan asukasmäärän suhteen ole mitään merkitystä, mutta jotka katkaisevat yhtenäisen rantaviivan. 

Edelleen Laine antaa ymmärtää, että kunta saisi 500 000 eeroa näillä rantatonteilla. Haluaisin kuulla, minkä laskutoimituksen perusteella kyseiseen summaan päädytään. 

On Luojan lykky, että Ikaalinen tilasi Kiviniemen tapauksessa ennakkoon kunnollisen lepakkotutkimuksen. Säästimme sillä 3 vuotta aikaa ja sitä kautta melkoisesti rahaa.  

Yleiskaavan Kiviniemen omarantaiset omakotitontit ovat olleet koko ajan kiistanalaiset. Jos lepakkoselvitystä ei olisi etukäteen tehty, olisi se ollut hyvä valitusperuste. Puutteelliset luontoselvitykset olisi ollut se seikka, mihin kaava 3 vuoden käräjöinnin jälkeen olisi kaatunut. 

Selvitykset olivat riittäviä eikä siitä valitettu. Seuraava kierros eli huomioitiinko niitä tarpeeksi –vaihe on nyt menossa. Oikeuden päätöksen mukaan ei. Jatkuuko käräjöinti, riippuu kunnasta. Vai tyydytäänkö Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätökseen? 

Kirkosta curling-rataan 

Aikoinaan kirkko määritteli kuntakeskuksen. Kirkon paikka taas määräytyi senaikaisten kulkuyhteyksien mukaan. Kesäisin kirkkoon mentiin veneellä. Talvella jäätä pitkin reellä. Uskonnon lisäksi kirkossa sai yleistä valistusta, tapasi sukulaisia ja saattoipa tulevan puolisonkin tavata kirkonmäellä. Nykyään Jumalanpalveluksia seurataan TV:stä. Koulussa saa opetusta. Ja tuleva puoliso tavataan diskossa. Tätä nykyä kirkon paikka ei ole sama kuin kunnan keskusta. 

Tori määritteli aikoinaan kunnan keskuksen. Torilla myytiin, ostettiin ja tavattiin. Tätä nykyä ihmiset eivät tapaa torilla vaan toreista on tullut parkkipaikkoja. Kauppaa käydään marketeissa, jotka määrittävät kunnan liikekeskustan sijainnin. 

Aiemmin myös Alko oli merkittävä. Suomalainen hiljeni kolmessa paikassa: kirkossa, pankissa ja Alkossa. Tätä nykyä olutta saa R-kioskeilta, bensa-asemilta ja kaikista kaupoista. Kun viinit siirtyvät maitokauppoihin ja Kossusukupolven miehet hautaan, Alkotkin menettävät merkityksensä kuntakeskuksen määrittämisen kannalta. 

Apteekit ovat Alkon tapaisia monopolikauppoja ja sitä kautta merkittäviä sijaintinsa puolesta. On vain ajan kysymys, koska reseptivapaat lääkkeet siirtyvät marketteihin ja kyläkaupoista löytyy Postin ja Veikkauksen sivupisteitten tapaan jonkinlainen Lääkevarasto. Liikenne- ja viestintävirasto on jo ehtinyt esittää Apteekkien tehtäväksi ikääntyvän väestön digiboksiongelmien ratkaisemisen. Joka tapauksessa Apteekit ovat menettämässä merkityksensä kunnan keskustan määrittelemisessä. 

Marketit, RetailParkit tai vastaavat kaupat määrittelevät nyt ja varmasti tulevaisuudessa kunnan todellisen keskustan paikan. En usko, että aivan lähivuosina tietokoneella tehdään ostokset nettikaupasta ja Kusti polkee ne ovelle. 

Erilaiset vapaa-aikaan liittyvät toiminnat lisääntyvät ja niiden merkitys on suuri periaatteella mitä sairaampi alkuajatus, sitä suurempi suksee. Esimerkkeinä mainittakoon Disney Worldit ja Legolandiat. 

Kylpylä ja sen ympärille kehittyvät palvelut tulevat jatkossakin olemaan merkittäviä Ikaalisten kehityksen kannalta. Hevoskievarit ja rekikoira-ajelut oheispalveluna sekä uusi erityyppinen sauna/vuosi ja menestys on taattu. 

Mikä sitten on se tulevaisuuden iso juttu, joka vetää väkeä, onkin jo vaikeampi kysymys. Lyhyellä tähtäimellä jokin Curling-rata tai vastaava viritelmä voi lisätä paikkakunnan vetovoimaa ratkaisevalla tavalla. Onko joku kunta IN tai OUT, sen mielikuvan me luomme omassa päässämme. Olipa se sitten totta vai tarua. Takaisin