Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


Takaisin


Kunta rakentajana ja rakennuttajana 

Olen esittänyt, että jos Toivolansaareen on pakko rakentaa, niin rakennetaan kerrostaloja, jotta useampi ihminen pääsee nauttimaan ainutlaatuisesta asuinpaikasta ja Ikaalisten komeimmista maisemista muutaman rivitaloasujan sijaan. 

Olen esittänyt wanhan S-marketin ja entisen Kyrösvaatteen rakennusten paikalle kerrostaloja. Tonteilla nyt olevilla rakennuksilla ei ole mitään rakennushistoriallista tai kaupunkikuvallista merkitystä vaan tyhjillään olevat rakennukset vain rapistuvat ja rumentavat kaupunkikuvaa. 

On turha puhua tonttipulasta, kun ydinkeskustasta löytyy tontteja sekä kerros- että omakotitaloille. Ei nyt pohdita kuka omistaa maat, mitä sanoo voimassa oleva kaava jne. Muistakaa, että kunnalla on kaavoitusmonopoli ja se voi viimeisenä neuvottelukeinona käyttää lunastusoikeutta. 

Ikaalisten kaupunki voi aivan hyvin rakentaa paria kerrostaloa. Toiselle wanhan kauppalan tontille kunnan vuokratalo, toiselle omistusasunnoiksi myytäviä huoneistoja. 

Korkein hallinto-oikeus antoi hiljattain päätöksen, jonka mukaan pieni, velkainen muuttotappiokunta ei saanut rakentaa myyntiin kahta omakotitaloa. Valmiiksi kaavoittaminen ja rakentaminen on muutamassa muuttotappiokunnassa osoittautunut hyväksi keinoksi väkiluvun vähenemisen estämiseksi. Nyt KHO:n päätöstä on tulkittu siten, että rakentaminen ei ole sallittu. 

Kyseinen oikeuden päätös ei tätä kirjoitettaessa ollut osoitteessa www.kho.fi , mutta lehdissä olleiden spekulaatioiden mukaan kunnan talous oli niin kuralla, että kahden omakotitalon rakentamista pidettiin riskisijoituksena vaikka päätöstä myös perusteltiin kunnan toimialaan kuulumattomalla toiminnalla. 

Voi hyvin kysyä: Jos asuntorakentaminen ei kuulu kunnan toimialaan, niin mikä sitten kuuluu? Omakotitalo avaimet käteen periaatteella on pysäyttänyt muutaman muuttotappiokunnan väestökadon. Vetääkö KHO nyt maton kuntien jalkojen alta? 

Kunnan maille rakentaminen on muutenkin vaikeuksissa. Tampereen kaupunki järjesti useamman rakennusliikkeen kesken kilpailun Ratinan alueen suunnitelmista ja rakentamisesta. Virkamiehet ja luottamushenkilöt yksimielisesti valitsivat yhden työn voittajaksi. 

Toinen kilpailuun osallistunut vuosi tässä vaiheessa julkisuuteen tarjonneensa rakennusoikeudesta 11 miljoonaa eeroa enemmän kuin voittanut tarjous. Tästä joku keksi laskea montako hoitajaa Koukkuniemen vanhainkotiin ko. summalla saisi ja keskustelu lähti täysin vikaraiteille. Rakennusoikeus ja kaupunkikuva sekoitettiin lähihoitajien määrään. Kesäkeitto Tampereen malliin oli valmis. 

Kunta kilpailutti alueen suunnittelun ja parhaaksi valitussa työssä oli rakennusoikeutta eli kerrostaloneliöitä huomattavasti vähemmän kuin tehokkaammassa ja sitä kautta taloudellisessa mielessä paremmassa vaihtoehdossa. 

Kilpailun hävinnyt on nyt valittanut markkinatuomioistuimeen, koska sen tekemä ”parempi” tarjous hävisi. 

Sama jos Ikaalisten kaupunki pyytäisi rakennussuunnitelmaa torista sekä tarjousta rakennusoikeudesta. Joku esittäisi matalaa rakentamista reunoille ja jättäisi keskusaukion rakentamatta, jotta torimaisuus tulevaisuudessakin säilyisi. Varsin idyllinen esitys ja potentiaalinen voittaja. 

Toinen esittäisi kerrostaloja torin täydeltä, isompaa rakennusoikeutta itselleen ja myös isompaa rahakasaa kunnalle. Kutsuttakoon tätä vaikka Mammuttimöhkäle torille ja rahaa kunnalle –vaihtoehdoksi. 

Kunnalla on kaavoitusmonopoli. Kunta saa päättää omille mailleen rakennettavista rakennuksista. Kunta saa jopa päättää toisten eli kuntalaisten rakentamisesta. Mikään markkinaoikeus ei kerta kaikkiaan voi pakottaa valitsemaan voittajaksi suurinta rakennusoikeutta, valtavinta varastorakennusta jne. vaikka se rahallisesti olisi paras tarjous. Kokonaisuus, kaupunkikuva, sopiminen liikenneratkaisuihin jne. painavat edelleen vaakakupissa enemmän kuin raha. 

Ikaalisten yllä ei näy mustia pilviä. Aurinko paistaa täydeltä laidalta. KHO:n päätöksestä huolimatta kunnan toimialaan kuuluu asuntorakentaminen ja se saattaisi Ikaalistenkin kohdalla vaikuttaa positiivisesti väestökehitykseen. 

Jos Ikaalinen ei uskalla itse ottaa taloudellista riskiä, voi se Tampereen Ratinan alueen tapaan kilpailuttaa Kyrösvaatteen, wanhan S-marketin tai Toivolansaaren alueet. Maanomistusolot tai nykyiset kaavat eivät tässä tapauksessa ole este vaan hidaste, koska kunnalla on kaavoitusmonopoli. 

Markkinaoikeuden päätöstä ei vielä ole pahimman slummin ja suurimman rahakasan tarjoajan valitsemispakosta. Hyvä itsetunto ja terve maalaisjärki johtavat parhaaseen lopputulokseen myös kaava-asioissa. Takaisin