Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 18.1.2012


Takaisin


Kuuba 28.11. - 12.12.2011Pohjois-Satakunta, Havanna, Harri Helin


Kaverini Veijon kanssa keksimme pari vuotta sitten lähteä Kuubaan. Syitä oli monia: Sosialistiset maat alkavat olla harvassa, Castro, kansa, kulttuuri, musiikki, luonto… Ainoita syitä pysyä poissa olivat oma taloudellinen tilanteemme ja pitkä lento Atlantin yli. Tämä juttu ei ole matkakertomus vaan aakkosellinen ajatuskokoelma. Alla olevia asioita olen reissumme jälkeen pohtinut.

Ahokoivut. Kiitokset Ahokoivun perheelle, joka teki matkani mahdolliseksi ottamalla koirani 2 viikoksi kotiinsa. Piipa pissi 3 mattoa, Elli-koiralle tuli juoksu, talon katti sai kyytiä, Piipa valvotti talon väkeä, mutta muuten OK, tekstiviesteili Tarja minulle Havannaan.

Aikaero. Kuuban ja Suomen välinen aikaero on 7 tuntia. Olen pohtinut reissun jälkeen sitä, miten ihmeessä työaikani voi alkaa puoli kaksi yöllä. Kuubalaiset ovat fiksumpia kuin me.

Air France. Sekä mennessä että tullessa kone lähti myöhässä. Muutenkin touhu vaikutti vaikealta. Lisäksi koneen videojärjestelmässä oli vikaa ja siitä syystä menomatka oli tylsä. Takaisin tullessa katsoin elokuvat Sekaisin Marista ja Die Hard sekä 2 jaksoa Mentalistia.

Autot. Kuubalaiset ajavat valtaosin vuoden 1959 tai sitä wanhemmilla autoilla. 70-lukua edustivat Moskovitsh Elitet, Ladat sekä Polski Fiat 126 –autot. Kauppasaarron takia autoihin ei saa alkuperäisiä varaosia vaan korjaajat käyttävät mielikuvitustaan ja sitä kautta pitävät autot kulkukunnossa, kuten Kivimäen Esa Pyhimykseni.

Castro. Fidel Castro toimi Kuuban pääministerinä 1959 - 1976, jolloin hänestä tuli Kuuban presidentti vuoteen 2008 saakka, jolloin hänen veljensä valittiin presidentiksi. Fidelillä on kaksi maailmanennätystä: Hän on maailman pisimpään vallassa ollut valtion päämies. Lisäksi hänet on yritetty murhata useimmin maailmassa. Toisin kuin Che Guevara Fidel Castro on elossa, eikä ole noussut vallankumouksen ikoniksi Chen tavoin. Kahdenkeskisissä keskusteluissa kuubalaiset kritisoivat Fideliä, mutta arvostivat hänen veljensä Raoulin uudistuspolitiikkaa. Jännä nähdä lopettaako USA vuodesta 1961 saakka ylläpitämänsä kauppasaarron Castron veljesten kuoltua.

Cerveza. Join paikallisia oluita, ruuan kanssa punkkua, baarissa paukkuja ja tietenkin rommia. Tieteellisen testin tulos oli seuraava: rommikolaa ei voi juoda 2 viikkoa yhtä päätä. Vein Kuubaan 4 tölkkiä Hartwallin 5,5% lonkeroa ja kaverini 2. Näin meillä oli heti alussa alkoholiongelma.

Che. Ernesto Guevara on Kuuban kansallissankari. Valokuvaaja Alberto Korda otti 1960 Chestä ikonimaisen valokuvan, joka lienee yksi maailman kuuluisimmista ja levinneimmistä. Che teloitettiin 1967 Boliviassa hänen yrittäessään johtaa sielläkin vallankumousta. Teloitetusta Guevarasta otetulla kuvalla yritettiin todistaa Chen kuolleen. Toisin kävi. Chestä tuli kuolematon.

CIA. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on tehnyt lukuisia yrityksiä salamurhata Kuuban presidentti Fidel Castro. Brittiläisen dokumentin, 638 Ways to Kill Castro, mukaan yrityksiä on ollut 638. Mielikuvituksellisimpia tapoja ovat olleet suunnitelmat räjähtävistä näkinkengistä ja sikareista. Viimeksi vuonna 2000 Castron vieraillessa Panamassa puhujankorokkeen alle oli sijoitettu 90 kiloa räjähteitä. Tapauksesta pidätettiin neljä miestä, joiden joukossa oli pitkäaikainen CIA:n agentti Luis Posada.

Cuba Libre! Vapaa Kuuba on mojiton rinnalla suosituin drinkki Kuubassa. Molemmat paukut perustuvat Havana Club rommiin. Cuba Libressä rommin kumppanina on paikallinen kolajuoma, mojitoon lisätään lisäksi sokeria, sitruunamelissaa, agnostuuraa ja vissyvettä.

Feliz Navidad! – Hyvää Joulua kaikille Pohjois-Satakunnan lukijoille.

Finnair. Yhteistyö Finnairin kanssa sujui hyvin. Ainoa takaisku oli uusien lentosukkieni juuttuminen penkin alla olevaan purukumiin. Menin näyttämään ryvettynyttä sukkaani lentoemännälle ja kysyin saisinko ilmaiseksi pullon punaviiniä. Jos se sillä lähtee irti, niin olkoon menneeksi, vastasi iloinen lentoemo. Punkku oli tarkoitettu käytettäväksi ulkoisesti, mutta käytin sen kyllä sisäisesti.

Harakat. Kaksi viikkoa samassa paikassa tuntuu paljolta. Kuubaan menoon meni 1 päivä ja paluuseen 2 päivää. Tämän lisäksi kaverini oksenteli 1 päivän. Hänestä se johtui syömisestä, minusta juomisesta. Täten 4 päivää meni harakoille.

Havanna. Unescon maailmanperintökohde wanhan Rauman tapaan. Rakennukset olivat hienoja, mutta valtaosa hyvin rapistuneita. Parasta oli, että vanhaa kaupunkia oli purettu vähän eikä kalkkimaalattuja taloja oltu pilattu latekseilla tai muilla hengittämättömillä materiaaleilla.

Joulupuu on rakennettu. Kaverini näki, kuinka hotellimme ala-aulaan sananmukaisesti rakennettiin joulukuusi. Ensi kuusesta irrotettiin oksat, sitten kuuseen laitettiin tasaisin välein kiinnitysraudat, joihin sopivan mittaisiksi pätkityt oksat kiinnitettiin. Tulos oli kieltämättä hyvän näköinen, mutta koko komeus peitettiin lopuksi koristella ja vilkkuvaloilla niin, että itse puu jäi kaiken rojun taakse.

Kättely. Kuuban reissu lähensi Tarja Halosta ja minua; nyt tiedän miltä tuntuu kätellä 2 000 ihmistä. Tosin Tarjalta ammattilaisena kului siihen aikaa vain 2 tuntia, kun minulta meni 2 viikkoa.

Lapset. Pientä väkeä ei paljon näkynyt. Koulu kesti klo 16.00 saakka. Sen jälkeen koulupukuihin pukeutuneita lapsia näkyi kotimatkalla. Leikkipaikat olivat ankeita ja niitä oli vähän.

Linnut. Emme etukäteen saaneet käsiimme yhtään lintukirjaa eikä Kuubasta kirjakaupoista löytynyt määritysopasta. Seuraava lista perustuu arvauksiin tarkan tiedon sijaan: fregattilintu, lehmähaikara, pelikaani, pulu, tukinkyyhky, turturikyyhky, varpunen, tunnistamaton iso peto, joita pyöri joka puolella Havannaa, pari erilaista rastaan sukulaista, iso, keskikokoinen ja pieni jalohaukka, pikkukyyhkyjä sekä tunnistamattomia pikkulintuja.

Miehet. Kaduilla liikkui pitkin päivää paljon miehiä. 100 metrin välein joku tuli kättelemään ja kysymään mistä olemme. Lähes kaikki tiesivät Helsingin ja Skandinavian. Tämän jälkeen alkoi pimeä sikarinmyynti.

Naiset. Kaunis nainen lauloi Jussi Raittinen aikoinaan. Onneksi en osaa laulaa, sillä olisin saanut kurkkuni kipeäksi kaksi viikkoa kestävästä yhtäjaksoisesta rallattelusta. Silmille pistävää oli naisten valtaisa itseluottamus omaan olemukseen, joka muutti tavallisennäköisetkin naiset kauniiksi. Tuli mieleen sanonta, että Ranskassa ei ole rumia naisia on vaan on kauniita naisia ja persoonallisen näköisiä naisia. Meillä Suomessahan sanotaan, että ei ole rumia naisia, on vain liian vähän viinaa.

Pariisin lentokenttä. Terminaali rakennuksen on aivan varmasti suunnitellut joku arkkitehti. Se oli kyllä mielenkiintoisen näköinen, mutta käytettävyydeltään aivan mahdoton. Siirtyminen terminaalista 2C terminaaliin 2D kysyi hermoja ja aika. Rinkilän reunalta toiselle siirtyminen ei voi olla näin vaikeaa.

Pettymys. 2.12. oli vallankumousarmeijan ja Granma -laivan maihinnousun juhlapäivä. Hotellimme sijaitsi Vallankumousmuseon vieressä. Odotimme isoja paraateja, lippuja, palkallista vapaapäivää ja Brasilian sambakarnevaalien tapaista juhlintaa. Museon edessä oli muutama sotilas sekä pioneeri tai vastaava. Joku piti puheen, jonka jälkeen kaikki lähtivät koteihinsa. Missä oli KANSA, entä juhlinta!

Prostituutio. Virallisesti Kuubassa ei ole ongelmaa, mutta etenkin ilta-aikaan maalta kaupunkiin saapuneita kauniita 15-16 -vuotiaita tyttöä oli hymyilemässä ja iskemässä silmää lähes joka kadunkulmassa. Hotellimme aulabaarissa oli kaksi vakiohutsua, jotka meidät nähdessään aina hymyilivät ja viittoilivat pöytäänsä. Koska heitä ei ulostettu hotellistamme, päättelimme heidän tuovan lisämyyntiä aulabaarin myyntiin.

PS3. Poikani pyysi minua tuomaan tuliaisiksi pleikkaripelin. Kerroin, että Kuuba on köyhä kehitysmaa, eikä siellä ole pleikkapelejä. Tätä kirjoittaessani poikani pelaa kaveriltaan lainaamaansa Call of Duty –peliä. Yksi mahdollinen taistelupaikka pelissä on Havanna. Poikani valitsi joukkueekseen kapinalliset hallituksen joukkojen sijaan!

Pukeutuminen. Köyhyydestä huolimatta kuubalaiset pukeutuvat siististi. Miesten pukeutumisessa ei ollut mitään ihmeellistä, mutta naisten pukeutuminen oli ilmeisen seksuaalista. Ehkä se johtui kangaspulasta, mutta vaatteet ennemminkin paljastivat kuin peittivät paikkoja.

Samaan aikaan Suomessa. Tekstiviestien mukaan Ikaalisissa oli 20 senttiä lunta ja urheilukentän kohdalla Kyrösjärvessä 41 joutsenta.

Taidetta. Paikalliset myivät lauantaisin teoksiaan puistobulevardilla. Pari cervezaa juotuani ostin naivistisen taulun 15 pesolla eli noin 12 eurolla.

Turvatarkastus. Tavaroiden läpivalaisu, kenkien ja vyön riisuminen tehdään yleensä koneeseen mentäessä. Havannan kentällä meidät tarkastettiin myös tullessa. Tämän lisäksi meidät valokuvattiin ja kuvaa verrattiin passikuvaamme CSI-poliisisarjan tyyppisellä tietokoneohjelmalla, joka vertaa kuvaa ja kasvojen piirteitä toisiinsa.

Valtion talous. Kuuban talous perustui vuoteen 1990 saakka Neuvostoliittoon myydystä sokerista saatuun hyvään hintaan. Neuvostoliiton hajottua Kuuban talous romahti. Nyt uutena varainhankintamuotona on tullut turismi, joka on kasvamassa voimakkaasti.
Takaisin