Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-

Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


Takaisin


Luonnotonta 

Se oli lehdessä. Siksi sen täytyy olla totta. Näin kuulee usein sanottavan. Mutta ihmiset tekevät lehtiä. Siksi niissä voi olla virheitä tai suoranaisia valheita. Lähdekritiikkiä hyvät lukijat! 

Se on laki. Siksi niin pitää tehdä. Ja mitä laki sanoo, niin usein tehdäänkin. Mutta lakejakin laativat ihmiset. Siksi niissäkin voi olla virheitä. Lisäksi sama asia saattaa eri aikana olla hyvinkin kiellettyä tahi sitten peräti sallittua ja suotavaa. Tästä olkoon esimerkkinä vaikkapa kahvinjuonti. 

Avataan lakikirjan vaikkapa Luonnonsuojelulain kohdalta. Metsäntutkimuslaitoksen pikkunisäkäsekspertti ja myyräguru Asko Kaikusalo vietti hilpeitä hetkiä aikanaan uutta lakia lukiessaan. 

Kiekunen kun löysi suojeltujen lajien listalta isometsähiiren. Lajilla menee hyvin, koska se on Suomessa suojeltu peräti lain nojalla. Valitettavasti vain sellaista eläintä ei ole olemassakaan. Mutta jos kyseinen laji joskus ilmaantuu maapallolle, on se valmiiksi suojeltu Suomessa! 

Keski-Euroopassa esiintyy pikkumetsähiiri ja meillä metsähiiri, joka ilmeisesti lainlaatijan silmissä on iso. Muutenkin Kaikusalon mielestä lajin yleisyys tahi haitallisuus eivät ole olleet listalle pääsemisen ehto. Kunhan näyttää sympaattiselta. Se riittää. 

Sama kuin Lordia ei voisi pärstäkertoimen pohjalta pistää edustamaan Suomea Euroviisuissa vaan sinne lähetettäisiin missien kuoro. Laulutaidosta viis. Kunhan pärstä on nätti. 

Ruman naaman ja huonon maineen takia esimerkiksi kyy ei ole huimasta vähenemisestään huolimatta päässyt suojeltujen lajien listalle. Pirkanmaalainen kansanedustaja Saara Karhu teki rohkean teon esittäessään kyytä suojeltavien lajien listalle. Mutta kyyn naama, viirusilmät, kaksihaarainen kieli ja sahalaita selässä pelottavat lakiemme laatijoita eikä asia ole edennyt. 

Nuorena kysyin, mistä muusta paitsi koosta erottaa harmaalokin kalalokista. Kaverini käski miettiä hiljaa mielessäni, ostaisinko tuolta linnulta käytetyn auton. Jos vastaus on kyllä, kyseessä on rehellisen näköinen kalalokki ja jos vastaus on kielteinen, niin roiston näköinen harmaalokki. Tämän ulkonäköseikanko takia kalalokki on rauhoitettu ja harmaalokki ei? 

Sinivuokonkin kanssa oli melkoinen sirkus. Ensi laji oli pitkään rauhoitettu myytäväksi poiminnalta, mutta ei omaan maljakkoon laittamiselta. Sitten muutaman viikon ajan sinivuokkoa ei saanut kerätä ollenkaan. Ja nykyään taas poiminta kaupallisia tarkoituksia lukuun ottamatta on sallittu. No sinivuokkosekoilun taustalla oli vain lain voimaantulo ja sen siirtymäsäännökset. Uudessa laissa sinivuokko ensin täysin rauhoitettiin ja myöhemmin annetulla asetuksella tarkennettiin rauhoituksen taso kaupallisiin tarkoituksiin poiminnan kiellolla, mutta omaan maljakkoon sallimisella. 

Katajan kohdalla lainlaatija tuntuu seonneen lopullisesti. Puu ja pylväsmäisen katajan käyttö koristepuuna tai pensaana on kielletty. Puuraaka-aineen ottaminen sitä vastoin on sallittu. 

Pikauusinta: Ajatellaan komeaa katajaa. Jos joku istuttaa sen pihaan koristeeksi tahi käyttää joulupuuna tahi taittaa siitä oksan maljakkoon, niin jopa soittaa rasiteteiden takia vihamielinen naapuri poliisille ja kohta Kusti polkee kutsun leivättömän pöydän ääreen. Mutta jos saman katajan pistää moottorisahalla nurin ja veistelee lusikoita niin sepä kyllä käy. Samoin kuin oksista kattilanalustojen tai vastaavien teko. 

Viimeistään tässä vaiheessa tuntuu, että lainlaatijalla on ollut pallo tahi joku muu pahasti hukassa. Älä hättäile, lukee Linnunradan käsikirja liftareille kirjan kannessa. Samma homma tämän asian kanssa. Lainlaatija on suuressa viisaudessaan ajatellut, jotta kaunista katajaa ei kukaan raski pistää päreiksi ja sitä kautta se saa lain suojassa olla kaikkien ihailtavana. Jos se ei niin kaunis ole, jotta kukaan sitä mihinkään siirtelisi, niin tehtäköön siitä vaikka puulusikoita. 

On se vaan niin väärin, jotta ulkonäkö aina ratkaisee. Televisiossa on Kauniit ja rohkeat, joilla menee hyvin. Sama on luonnonsuojelulain kanssa: Kauniit ovat suojeltuja. Rumilla ja aroilla menee huonommin. Mutta eikö sitä sanota, että kauneus on katsojan silmissä? 


Takaisin