Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 20.6.2010 klo 20:50


Takaisin


Luontoilta


Keskustan koulun, Ikatan ja muiden suurponnistus oli radion Luontoiltaa kuvaava näytelmä. Mielestäni näytelmä kuvasi hyvin suoran lähetyksen ongelmia ja Luontoiltaan soittavien ihmisten arvaamattomuutta. Kaikkihan tuntevat radion valtakunnallisen Luontoillan, jonka soittajat ja heidän kysymyksensä siivilöidään tarkkaan jo etukäteen. Mutta kuinka moni muistaa sitä, kun YLE:n 999 kokeili paikallisia Luontoiltoja viitisentoista vuotta sitten?

Studiossa vastaamassa olivat ainakin sieni- ja lintuasiantuntija Lasse Kosonen ja biologian oppikirjoja kirjoittanut Johan Tast. Ensimmäinen soittaja esitteli itsensä ja kysyi voiko mahlaa käyttää ja sen jälkeen tästä käyneestä tuotoksesta tislata pontikkaa. Mahla on sokeriliuos, joka käy eli vastaus on kyllä, kuului radioista. Mainittakoon sellainen pieni yksityiskohta, että pontikan keitto on Suomen lakien mukaan laitonta!

Seuraava soittaja kertoi kieritelleensä  jäniksen papanoita omakotitalon sokkelissa ja havainneensa, että sokerimuurahaiset eivät mene tällaisen pupunkakkavanan yli ja kysyi selitystä sille. Kukaan ei osannut sanoa aiheesta mitään, mutta arvelivat näin olevan, jos kerran soittajalla oli omakohtaisia kokemuksia asiasta.

Tuohon aikaan Suomeen oli levinnyt vesikauhu ja jonkinlaista hysteriaa oli ilmassa. Eräs soittaja kysyikin, että eikö se ole vaarallista, jos vesikauhuinen susi puree. Jos susi puree, sillä ei ole väliä onko sudella vesikauhu, lohdutteli Johan Tast kysyjää.

Seuraava potilas oli seurannut hervantalaisen kerrostalon ikkunan edessä koivunlatvassa hulmuavaa muovipussia x vuotta ja kysyi, montako vuotta pussi vielä pilaa hänen maisemansa ennen kuin totaalisesti tuhoutuu. Tähänkään kukaan ei keksinyt mitään vastausta.

Ja seuraava asiakas kärsi kovasti satakielen laulusta kesäyönä avoimen ikkunan takana ja kysyi, kuinka siitä pääsisi eroon. Tämän ohjelman tarkoitus ei ole kertoa kuinka luontoa tuhotaan vaan kuinka sitä suojellaan, valisti Tastin Jussa kuulijoita.

Palataan vielä suoriin lähetyksiin ja niiden ongelmiin. Olenko kertonut, että minun alkoholin käyttöäni on pohdittu radiossa? YLE:n 999:llä oli ohjelma nimeltään Suorat Sanat. Illan aihe oli Luonnonsuojelijat, koska Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri täytti 25 vuotta. Joku soitti studioon suoraan lähetykseen ja sanoi, että tämä Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Harri Helin on suuri juoppo. Toimittaja löi soittajalle luurin korvaan ja totesi, että eipäs mennä henkilökohtaisuuksiin. Kuulin asiasta parilta tutultani, koska en ollut radion ääressä sinä iltana. Pirkanmaan luonnonsuojelupiirihän täytti 25 vuotta ja olin sitä juhlimassa.


Takaisin