Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 25.8.2014


Takaisin


Maan korpi

Vapun aattona tapahtui jotain, mitä en ole ikinä ennen uskonut mahdolliseksi: Ikaalisten ALKOssa oli ALE. Joku amerikkalainen valkkari oli tarjouksessa. Pullon hinta oli euron halvempi kuin normaalisti. Pysyin kuitenkin uskollisena tyylilleni eli sixpäkki Hartwallin 5,5% tarttui käteeni.

Kun kerroin tästä töissä, työkaverini kysyi: Mitä yhteistä on Helinin Harrilla ja ekoautolla? - Molemmat käyvät etanolilla! Aika harvoin tässä on kyllä viime aikoina käyty etanolilla, jos totta puhutaan. Muistaakseni Uutena vuotena poikkesin Bar No Namessa Leewingsin keikalla ja nyt ollaan jo toukokuun puolivälissä.

Minulta pyydettiin välilyöntien kanssa 2000 merkin juttua Tampereen Kirkkosanomiin, nykyiseen Silta –lehteen Hartaudella –palstalle. Aihe saattoi pohjata omaan kokemukseen, itseä puhutelleeseen asiaan, Raamatun kohtaan tai virteen. Lisäksi toivottiin, että käsittelisin ympäristöteemaa ja Luojan luomakuntaa tekstissäni.

Tehtäväanto oli niin haastava, että otin sen vastaan. Määritän itseni pakanaksi. Olen käynyt rippikoulun, mutta eronnut kirkosta. Hesarissa oli 80-luvulla juttu siitä, kuinka Muonion suntio ampui poikkeusluvalla rauhoitetun palokärjen, koska se hakkasi reiän tapulin seinään. Muutama lintuharrastaja tuttuni erosi tuolloin kirkosta. Itse olin eronnut jo aiemmin.

Mutta palataan Mission in Possibleen eli minulle läheiseen Raamatun kohtaan tai virteen. Ensin alkuun en keksinyt mitään. Pääsiäislauantaina se tuli ulos: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie on minun virteni! Kansakoululuaikaan olin kesät Uudessakaupungissa. Mummon seinällä oli tuo klassinen maalaus, jossa tyttö ja poika käsi kädessä kulkevat huonokuntoisen sillan yli ja heidän takanaan on enkeli suojelemassa lapsia. Nykyisín tuo taulu on muuten mökkini seinällä.

Samuli Edelmanin versio Maan korvesta on minusta paras. Virressä on myös luontoelementti mukana: Korpi on metsätyyppi! Suljen silmäni ja näen runsaspuustoisen, sammaleisen, kostean kuusikon. Tätä korpea pitäisi sen enkelin mielestäni yhtä lailla suojella.

Ihminen hukkasi luontosuhteensa 1960-luvulla. Maailman ruokaongelmat oli ratkaistu: Oli keksitty DDT. Oli valjastettu ydinvoima. Öljyä ja metalleja löytyi ja niitä pystyttiin kaivamaan yhä syvempää. Ihmisestä oli tullut luomakunnan herra. Seurakuntien kohdalla hyvä metsien hoito tarkoitti taloudellisesti mahdollisimman tehokasta metsänhoitoa.

Paljon on vettä virrannut Tammerkoskessa. Seurakunnilla on ympäristöohjelmat. On ekomessua ja vihreää rippikoulua. Seurakunnat ovat muuttaneet metsäpolitiikkansa ja suojelleet Maan Korven. En ole vielä liittynyt kirkon jäseneksi, vaikka Ikaalisten suntio ei ole palokärkiä tapulin seinältä ampunutkaan. Paattiniemen Timo tyttöämme kastaessa yritti kyllä kiitettävästi käännyttää pakanan sekä vihkaista minut lasteni äidin kanssa.


Takaisin