Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


Takaisin


Politiikkaa


1970-luvun alkupuoli oli poliittisesti aktiivista aikaa. Kouluihin tuli kouluneuvostot ja luonnonsuojeluyhdistyksiä valloitettiin. Silloisen Pirkanmaan luonnonsuojeluyhdistyksen vuosikokouksen alussa satakunta henkeä liittyi yhdistyksen jäseneksi. Tämän valtausoperaation seurauksena hallitukseen valittiin vain äärivasemmistolaisia henkilöitä. 

Samaan aikaan oli menossa luonnonsuojeluliiton organisaatiouudistus. Isoja, maakunnallisia yhdistyksiä pilkottiin paikallisyhdistyksiksi. Pirkanmaan luonnonsuojeluyhdistyksen toimialue piti muuttaa Pirkanmaasta Tampereeksi ja yhdistyksen nimi Tampereen luonnonsuojeluyhdistykseksi. 

Pirkanmaan luonnonsuojeluyhdistyksestä pois potkitut oikeistolaiset maksoivat potut pottuina ja perustivat Tampereen luonnonsuojeluyhdistyksen. Tampereella oli tämän seurauksena vasemmiston valtaama Pirkanmaan luonnonsuojeluyhdistys ja oikeistolainen Tampereen luonnonsuojeluyhdistys, joka nimi oli kaapattu ennen kuin Pirkanmaan luonnonsuojeluyhdistys ehti vaihtaa nimensä. Tampereen yhdistyssolmu oli solmittu. 

Tulin ensi kertaa luonnonsuojeluliittoon Ympäristövuonna 1980. Yksi tehtäväni oli Tampereen tilanteen laukaiseminen. Otin yhteyttä molempien yhdistysten puheenjohtajiin, luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Rauno Ruuhijärveen sekä Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin ensimmäiseen puheenjohtajaan, Matti Leinoseen. 

Puoli vuotta kokoustimme kahvila Tikankolon kabinetissa ja helmikuussa 1981 perustettiin Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys, TYSY ry. Molemmat wanhat yhdistykset lakkautettiin niiden edustajat saivat 4 paikkaa, Leinonen ja pari sitoutumatonta tuli myös hallitukseen.  

Kahden vuoden päästä TYSY:n tilanne oli normalisoitunut, toiminta vilkasta ja jäsenmäärä kasvussa. Sitten tuli vuosi 1984 ja kunnallisvaalit. Kolme TYSY:n hallituksen jäsentä lähti Vihreä Vaihtoehtoinen Tampere –yhteislistan ehdokkaaksi. On usein kysytty, valtasivatko Vihreät TYSY:n 1984? Mielestäni TYSY valtasi Vihreät, sillä tysyläiset saivat kirjoittaa uuden ryhmän ympäristöpoliittisen ohjelman.


Takaisin