Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 22.11.2009 klo 12:20


Takaisin


Putkassa

Helsingin Sanomat leviävät Ikaalisiinkin saakka. Viime lauantainen kuukausiliite on täälläkin kulunut kansan käsissä eli turha asiaa on enää peittää: Minulla on rikollinen menneisyys. Olen ollut kolme päivää putkassa ja minulla on tuomio kaivinkoneeseen sekaantumisesta. Virallisissa papereissa lukee kylläkin haitanteko virantoimituksessa olevalle virkamiehelle 21.5.1979 Forssan Koijärvellä. Sellikaveristani Villestä tuli sittemmin Suomen ensimmäinen vihreä kansanedustaja ja toinen sellikaverini Raimo kirjoitti viime vuonna Ympäristöministeriön pyynnöstä Suomelle uuden valtakunnallisen jätesuunnitelman. Minun kohdallani herrahissi juuttui luonnonsuojeluliittoon reiluksi 20 vuodeksi. Tätä nykyä olen 52-vuotias kunnan pikkuvirkamies.

Koska osa lukijoista on minua nuorempia, niin pikauusintana paluu 30 vuoden taakse lienee paikallaan. Pääsiäinen 1979: Paikalliset maanviljelijät perkasivat Forssan Koijärven laskuojaa pitääkseen 16 ha porkkanapeltoa kuivana. Normaalisti järven vedenpinnan lasku oli laitonta, mutta ei tässä tapauksessa. Koijärvi kun ei ollut asiakirjojen mukaan järvi, vaan kuivamaata. Se kun yritettiin kuivata 1900-luvun alussa, mutta kuivatus epäonnistui. Siitä huolimatta se merkattiin kuivamaaksi. Ihmisen toimesta syntyi lintuparatiisi, Suomen kolmanneksi paras lintujärvi.

Laskuojan perkauksen seurauksena vesi valui ja järvi itki kuolemaansa. Huonon uutispäivän seurauksena TV-uutiset kertoivat tilanteesta. Viikon päästä mitta oli täysi. Toistasataa luonnonsuojelijaa lähti paikalle, tarttui lapioihin ja teki laskuojaan neljä patoa. Suora toiminta Suomessa oli alkanut! 

Myöhemmin tilanne kiristyi äärimmilleen. Vesipiiri toi paikalle kaivinkoneen ja puropahanen aiottiin levittää ”Saimaan kanavaksi”. Jos kaivinkone pääsisi järven rantaan saakka, olisi järvi tuhon oma. 

Perjantaina 18.5. luonnonsuojelijat pysäyttivät kaivinkoneen kahliutumalla siihen. Tiedotusvälineet ja poliisit tulivat paikalle. Ketään ei kuitenkaan pidätetty, vaan poliisit antoivat aikaa maanantaihin irrottautua kaivinkoneesta. 

Maanantaina 21.5. aamuvarhaisella kaivinkone käynnistyi. Se yritettiin pysäyttää uudestaan. Kaivinkoneen kuljettaja siirsi koneen turvalliseen paikkaa, jotta se ei luisunut laskuojaan. Luonnonsuojelijat kahliutuivat koneeseen ja poliisit saapuivat paikalle ennätysajassa. 35 luonnonsuojelijaa päätyi putkaan. 

Lopulta, kahden kesän kahinoinnin jälkeen, yhteiskunnallinen paine oli niin kova, että järvi päätettiin suojella. Ympärille rakennettiin penkereitä ja yläpuolen laskuojaan pumppuasema. Suomi sai pari vuotta myöhemmin ympäristöministeriön. Lintuvedet oman suojeluohjelmansa. Luonnonsuojelulaki uusittiin. Vihreä liike syntyi. Koijärvi-liikkeen johtaja Ville Komsista tuli Vihreitten ensimmäinen kansanedustaja. Ja kahdesta muusta Koijärven konkarista, Pekka Haavistosta ja Osmo Soininvaarasta, myöhemmin ministerit.


Takaisin