Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 20.7.2011


Takaisin


Kuinka pysäyttää ralliauto

Ikaalinen pääsi viikon 31 loppuna sellaisten suurten kulttuurikaupunkien kuten Ateena seuraan. Ateenassahan ajetaan Akropolis–ralli. Olen joskus vihjannut, että olen osoittanut Jyväskylän Suurajoja vastaan mieltäni Tampereen Ratinan sillalla 90-luvun alussa. Koko aihe ja tapahtuma ei minua kiinnostanut, mutta oli mielestäni pyhäinhäväistys, että Suurajojen lähtöpiste oli työpaikkani, siis Suomen luonnonsuojeluliiton toimiston edusta.

Heilutin Ratinan sillalla kylttiä ja sain sanani sanottua. Ralli ajettiin minun ja kavereitteni mielipiteistä välittämättä. Itse asiassa jouduin jopa ostamaan pääsylipun, jotta pääsin paikan päälle. Rallin järjestäjä antoi luvan käyttää tiettyä aluetta sillalla ja minä lupasin, että taata rallin turvallisuuden.

Hupaisana yksityiskohtana kerrottakoon, että kun kokoonnuimme YO-talon sisäpihalle maalaamaan kylttejä, paikalle ilmaantui kaksi suorahousuista miestä. He poistuivat pian paikan päältä, kun näin toisen vyössä poliisin merkin.

Kun seuraavan kerran poikkesin Sikojenlahdella, en Kuubassa vaan Salhojankadun pubin kulmapöydässä, jossa järjestyspoliisin ja suojelupoliisin miesten oli tapana vaihtaa kuulumisia, en malttanut olla pyttyilemättä suojelupoliisin agentin poliisivyöstä. Järjestyspoliisin päällikkö Risto Äijälä kiisti koko jutun ja sanoi, että Supo ei suinkaan kuuntele puhelintani vaan järjestyspoliisin eräs ylikonsta oli pistänyt pari kaveria perääni.

Toisen kerran törmäsin ralliväkeen, kun rallin hallitseva maailmanmestari ajoi sellaista ylinopeutta liikkuvan poliisin tutkaan, että tavalliselta autoilijalta olisi otettu kortti pois. Kantelin aiheesta eduskunnan oikeusasiamiehelle, jonka vastineessa oli liitteenä liikkuvan poliisin päällikkö Knut Aasin lausunto. Aas antoi aasimaisen vastauksen, jonka mukaan poliisi ei tiedä, onko heillä oikeutta ottaa ajokorttia pois ulkomaiselta rallitähdeltä. Carlos Sainz siis sai ajaa ylinopeuttakin paremmin kuin muut.

Vastaus otsikon kysymykseen: Ota käteesi vajaan kilon painoinen kivi, seiso keskellä tietä ja pysy siinä vaikka mitä tapahtuisi, ota päättäväinen ilme, katso kuskia suoraan silmiin ja tähtää kivellä keskelle tuulilasia. Olen tätä itse kerran kokeillut ja se tepsi. Menin mökilleni ja tiellä oli lippusiima ja moniste tiellä ajattavasta rallista. Siinä vaiheessa käämini kärähtivät. En ikinä heittänyt kiveä ja auto pysähtyi usean metrin päähän minusta. Kuski oli asiallinen ja hänellä oli tienkuntamme puheenjohtajan lupa ajaa harjoitusralli yksityistiellämme sorakuormaa vastaan. Todettakoon, että tämän jälkeen mökkitielläni ei ole ralleja ajettu. Se, että olen nykyisin tiekunnan puheenjohtaja, on saattanut vaikuttaa asiaan.

Takaisin