Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 22.11.2009 klo 12:25


Takaisin


Sammakoita

Audi-mies Esko Kiesi päästi sammakon suustaan ja sai potkut. Kerroin kerran vitsin yhdelle miehelle, joka sattui olemaan Suomen tietotoimiston toimittaja. Hän ei asiaa vitsiksi tajunnut vaan pisti viestin eteenpäin. Lopputulos ei ollut kuitenkaan potkut vaan Suomen luonnonsuojeluliiton valtakunnallinen ympäristöpalkinto.

13.6.1989 Aamulehti kertoi, että Tampella ja Tampereen kaupunki aikovat solmia 600 miljoonan markan kaavoitussopimuksen. Kyseinen alue oli neljäsosa Tampereen ydinkeskustaa rajoittuen Tammerkoskeen. Oli pelättävissä, että koskenrannan wanhat rakennukset puretaan Verkatehtaan tapaan. Niinpä anoin 16.6. Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin nimissä kaikkien Tampellan 24 hehtaarin alueen rakennusten suojelua rakennussuojelulain nojalla sekä alueelle toimenpidekieltoa 2 vuoden ajaksi. Taistelu Tampellan alueesta oli alkanut.

Tuohon aikaan ei ollut internettiä eikä minulla faxia. Tapanani oli tuolloin erilaisia lehdistötiedotteita levittäessäni tehdä Tampereen keskustassa noin tunnin lenkki, jonka aikana tavoitin 11 tiedotusvälinettä. Aloitin aina STT:stä, koska se oli samassa talossa kuin toimistoni, jatkoin Hesariin, Aamulehteen jne.

En muista mitä tiedotetta tuolloin lähdin levittämään, mutta aloitin taas STT:stä, jossa tuttu toimittaja otti tiedotteen vastaan, silmäili sitä ja kysyi, että entä se toinen juttu. Ai Tampellaa tarkoitat, kysyin. Kai tajuat, mikä paperi minulla on takataskussa? Paperi, jolla aion anoa Tampereen keskustan kaikkien rakennusten suojelua rakennussuojelulain nojalla. Yhtään tiiltä ei pureta eikä muurata Tampereella tämän paperin postituksen jälkeen kahteen vuoteen. Oletko tosissasi, kysyi toimittajatuttuni. Totta kai, sanoin ja iskin silmää.

Jatkoin matkaa ja palasin tunnin kuluttua toimistolleni. Kaapeli TV:n toimittajatuttu soitti ja kysyi pitääkö paikkansa, että aion anoa kaikkien Tampereen keskustan rakennusten suojelua ja keskeyttää kaiken rakennustoiminnan Tampereella pariksi vuodeksi. Kyllä, vastasin, mutta se on salaisuus. Mistä kuulit asiasta, kysyin häneltä. Hän kertoi olleensa syömässä ja kuulleensa sen radion valtakunnan verkon uutisista. Olin kertonut vitsin yhdelle ihmiselle, joka sattui olemaan STT:n toimittaja.

No Hesarikin teki hienon jutun siitä, kuinka otteet kiristyvät Tampella-taistelussa. Ja kuulin, että Valkoisessa Talossa, siis Tampereen kaupungintalossa, jotkut olivat pohtineet, että onko minulla tosiaan moinen mahti ja voima.

Tämä sammakon loikka ei onneksi haitannut menoamme ja Tampellan kaavoitussopimus kaatui lopulta kaikissa oikeusasteissa ja kaavaa vastustanut Tampella-liike sai sekä luonnonsuojeluliiton että Asukasyhdistyksen palkinnot.Takaisin