Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 23.8.2008 klo 11:45


Takaisin


Tavarataivas 

Olin nuoruudessani Tampereen Stockmannilla myyjänä. Marraskuun puolivälistä Jouluun jouduin kuuntelemaan 10 tuntia päivässä nopeutettuja versioita tutuista joululauluista. Laulut keskeytyivät aina välillä tärkeään kuulutukseen: Eivätkö rahasi riitä joululahjaostoksiin? Ei hätää, meiltä saat korotonta lainaa helmikuun loppuun saakka. 

Ei siis riitä, että pistän taskussani olevat rahat joululahjoihin. Bisnesmies haluaa myös parin seuraavan kuun rahat. Miksi muuten ostan lahjat ennen Joulua, kun saan samat tavarat ALEsta pari päivää myöhemmin puoleen hintaan? Voisinko viettää Joulua ja muita juhlapäiviä eri aikaan kun muut ja säästää merkittävästi? Loukkaantuuko lahjan saaja siitä, kun tietää saavansa halvemman lahjan? Välitänkö hänestä vähemmän, koska pihtailen? 

Merkittävästä Milleniumista tulee kohta kuluneeksi seitsemän vuotta. Silloin myytiin kaikkea mahdollista krääsää varustettuna lapulla tai tarralla, jossa luki Millenium. Ravintolat velottivat sisäänpääsystä ja juhla-ateriasta tähtitieteellisiä summia, koska seuraava Millenium on vasta tuhannen vuoden päästä ja harvempi nyt hengissä olevista näkee sitä päivää. Myytiin niukkuutta. 

Kaikki eivät kuitenkaan menneet halpaan tai tässä tapauksessa kalliiseen. Soitin viisi minuuttia ennen H-hetkeä tai tässä tapauksessa M-hetkeä kaverilleni. Normaalisti hän viettää ns. poikamieselämää. Hän oli Milleniumin kunniaksi nukkumassa kotonaan ja heräsi puheluuni. Ystäväni ei viitsinyt maksaa sisäänpääsymaksua siitä, että hän pääsee sisään kantakapakkaan, joka on täynnä amatöörijuoppoja, jotka hidastavat palvelua ja haittaavat ammattilaisen alkoholinkäyttöä. Ystäväni vietti oman Milleniuminsa myöhemmin moneen kertaan. Sai juomat halvemmalla ja parempaa palvelua.  

Oma Milleniumini sujui myös kotoisissa merkeissä. Poikkesin pihassa katsomassa, kun naapurini ampui pari halpaa rakettia. Normaalilla pienimuotoisella Uuden vuoden vietolla hän loi lämpöisen tunnelman. Toivotimme toisillemme kaikkea hyvää ja parempaa kuin kuluneena vuonna oli ollut. Parempi puoliskoni puolestaan nukkui puolitoistavuotiaan poikamme vieressä. Mitään Milleniumkamaa ei kodistamme löydy. Myyntiä lisättiin väittämällä, että Milleniumtavaroista tulee myöhemmin arvokkaita keräilyesineitä. Esim. pyyhkeestä, johon on rumasti painettu Millenium. Varokaa vaan, että koi ei syö kulttiesinettä ennen arvonnousua! 

Äitini haluaa ruusun aina Äitien päivänä. Ei päivää ennen. Eikä päivää jälkeen, jolloin se maksaisi puolet siitä mitä eilen. Hänellä on vielä tapana laskea ruusujen määrä. Kertooko se rakkauden määrän? Täytyy vain ostaa ruusu isolla rahalla. Ei hän montaa vuotta elä. Ja tuskin ymmärtäisi Äitien päivän siirtoa. 

Pahastuuko Jeesus, jos vietän hänen syntymäpäivänsä aattoa muutamaa päivää myöhemmin kuin muut? Eikö Joulun sanoma ole jossain muussa kuin tavaran antamissa ja saamisessa? 

Ensimmäisenä Joulun jälkeisenä arkipäivänä saisin Ikaalisten torilta kuusenmyyjien sinne jättämän kuusen ilmaiseksi. Saisin Keskustorilta Joulun laatikkoruuat puoli-ilmaiseksi. Ja S-marketista jouluiset makeiset poistohintaan. Ja Siwasta… 

Pitäisivätkö ihmiset minua paikallisena pakanana, joka palvoo Pakkasukkoa neukkujen tapaan, jolleivat saa minulta lahjaa ennen joulua tai joulun pyhinä vaan myöhemmin? Entä tavaroitten vaihtosuhde? Jos saan ystäviltäni ja tuttaviltani ennen Joulua kalliilla ostettuja lahjoja ja annan heille halvalla ostettuja, niin syyllistynkö valuuttapetokseen? Pitäisikö minun ostaa halvalla ostettua enempi, jotta kurssi olisi oikea? 

En edes uskalla ehdottaa turhasta tavarasta luopumista. Tai tavaroitten korvaamista palveluilla. Ehdotan vain kalliiden lahjojen ostamista halvalla siirtämällä juhlapyhiä pari päivää myöhemmäksi. Jos kaikki tekevät niin, romahtaako markkinatalous? Todennäköisesti liikemiehet keksivät ennen sitä uusia merkkipäiviä ja jakavat ALEt tasaisemmin vuoden ympäri. Elämä tavarataivaassa jatkuu… 


Takaisin