Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 21.6.2010 klo 13:56


Takaisin


Merikotkan ylilento kannusti Kurinperä-Teamin uuteen ennätykseen


Kevään odotetuin lintutapahtuma Tornien Taisto kisattiin lauantaina 8.5. Ikaalisten lintujoukkue osallistui kisaan seitsemättä kertaa. Kurinperänlahden tornista havaittujen lajien määrä on vaihdellut 47:stä 61:een. Tänä vuonna havaittiin 64 lajia, mikä kylmä sää ja tornin vieressä tehty hakkuu huomioiden on huipputulos.

Tornien taisto on BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa pyritään havaitsemaan lintutornista mahdollisimman monta lajia kahdeksassa tunnissa aamuviiden ja klo 13.00 välillä. Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi ja kerätään varoja linnustonsuojeluun. Taisto järjestetään vuosittain toukokuussa.

Vuoden 2010 Tornien taisto oli järjestyksessään 17. ja siihen osallistui ennätykselliset 311 lintutornia ympäri Suomen. 64 lajilla ikaalilaiset sijoittuvat 130 parhaan joukkueen joukkoon. Viimevuotinen sijoitus oli noin 200 eli ylös noustiin peräti 70 sijaa. Tänä vuonna osanottomaksuilla kerättyjä varoja käytetään soidensuojelu- sekä tuulivoimatyöhön. Ikaalisten Luonto ry on vuosittain sponsoroinut Kurinperä-Teamia.


Jutun juoni

Kilpailun sääntöjen mukaan joukkueen koko on 3-8 henkilöä. Kilpailualueena on joukkueen ilmoittama lintutorni. Ainoastaan tornista havaitut lajit voidaan laskea. Vähintään kahden joukkueen jäsenen on havaittava ja tunnistettava laji, jotta se voidaan laskea. Vangittuja, kesytettyjä tai tarhattuja lintuja ei hyväksytä. Houkuttimia (nauhureita, pillejä) ei saa käyttää. Kaikkien osallistuneiden joukkueiden kesken arvotaan lahjakortti BirdLifen Lintuvarusteeseen.

Tornien taiston yksi tehtävä on tarjota yleisölle tilaisuus tutustua lintuharrastukseen. BirdLife Suomi toivoikin, että joukkueet varautuisivat yleisön vierailuihin ja kertoisivat lintuharrastuksesta ja lintuyhdistyksistä. Tästä olikin hyvä huomauttaa, sillä osa lintuharrastajista on jonkin sortin erakkoja.


Leikki kaukana

Useampana vuonna mukana olleena voin kertoa, että leikki on kaukana tästä leikkimielisestä kilpailusta. Nouse itse aamulla neljän jälkeen, raahaudu klo 05.00 lintutorniin, koe tuulta, vettä ja räntää aamupäivä ja paistu iltapäivällä auringon paahteessa klo 13.00 saakka, jolloin kahdeksan tunnin koetus on ohi!

Kisan kevennykseksi joukkueet ovat keksineet itselleen hauskoja nimiä. Mukana kisassa ovat mm. Äimän käet, Ellun kanat, Pinnat kireällä (= on kaksimielinen; pinna tarkoittaa niin hermoja kuin lintulajia) ja Kowa yritys (Kowa on yleisimpiä kaukoputkimerkkejä). Ikaalisten joukkueen nimeä mietittäessä todettiin, että kuri on ikävä ja ruma sana, puhumattakaan perästä ja suomalaisten ja vierasperäisten sanojen yhdistelmät ovat kauheinta, mitä voi olla tyyliin BirdLife Suomi. Näin Kurinperä-Team sai nimensä.


Katastrofin aineksia

Jos metsään haluat mennä  nyt, niin takuulla yllätyt. Niin mekin, kun näimme tornin ympäristöä jälleen ”siistityn”. Loppujen lopuksi hakkuun seurauksena menetimme vain 2 lajia: sirittäjän ja tiltaltin. Ensimmäisen 5 minuutin aikana meillä oli kasassa 15 lajia ja ensimmäisen ½ tunnin aikana 28 lajia. Seuraava ½ tuntia toi enää 4 lajia. Muuttoa ei ollut ja paikalliset lajit oli bongattu - jämähdimme reiluun 40 lajiin. Sitten alkoi näkyä petoja; tuulihaukka Kyrösjärven toisella puolen, kalasääski lensi matalalla aivan tornin ylitse 3 naakkaa kimpussaan ja sitten merikotka tuli pyörimään Kurinperänlahden yläpuolelle. Pojat määrittivät hänet 3-4 -vuotiaaksi esiaikuiseksi. Sitten alkoi jonkin sortin kahlaajamuutto, jossa näkyi mm. 200 kapustarintaa. Ja 2 minuuttia ennen kilpailuajan loppumista näimme vielä kolme muuttavaa jouhisorsaa. Niin uusi ennätys oli kasassa ja 8 tuntia 3-6 asteen lämpöä sekä kovaa tuulta takana.


Lainahöyhenissä

Ikaalisten joukkueen kokoaminen oli tänä vuonna harvinaisen hankalaa. Yksi oli toisella puolen Suomea iloisen perhetapahtumana takia, yksi muuttanut, yksi Indonesiassa, yksi kipeänä, pari paikallista muuton seuraajaa ei uskonut itseensä tai joukkueeseemme… Vanhasta kaartista mukana olivat Rauno Kuukkula ja Harri Helin Ikaalisista ja jo parina viime vuonna Ikaalisten joukkuetta vahvistanut Veijo Peltola Liedosta. Jarmo Lehtinen kolkattiin uutena Tampereelta ja Juha Kemppainen houkuteltiin Facebookin avulla Vaasasta. Eikös urheilujoukkueissakin nykyisin käytetä ulkomaisia vahvistuksia? – Sikäli emme olleet Pekkaa pahempia. Iloinen yllätys olivatkin tornille vahvistukseksi saapuneet paikalliset lintuharrastajat Veijo Koskinen ja Matti Mäkelä. Voikin sanoa, että ikaalilaiset osallistuivat 7. kerran tornien taistoon voimalla seitsemän miehen.Ikaalisten Kurinperänlahden tornista havaitut lajit aikajärjestyksessä:

1) Pajusirkku

2) Pajulintu

3) Rautiainen

4) Laulurastas

5) Naurulokki

6) Naakka

7) Varis

8) Silkkiuikku

9) Telkkä

10) Punakylkirastas

11) Fasaani

12) Kuovi

13) Kalalokki

14) Tavi

15) Punarinta

16) Räkättirastas

17) Talitintti

18) Peippo

19) Harmaalokki

20) Viherpeippo

21) Vihervarpunen

22) Pikkutikka

23) Sepelkyyhky

24) Västäräkki

25) Harakka

26) Sinisorsa

27) Rantasipi

28) Taivaanvuohi

29) Isokoskelo

30) Kalatiira

31) Kuikka

32) Töyhtöhyyppä

33) Sinitiainen

34) Laulujoutsen

35) Pikkulokki

36) Kottarainen

37) Urpiainen

38) Haarapääsky

39) Pulu

40) Ruskosuohaukka

41) Punatulkku

42) Haapana

43) Mustarastas

44) Tuulihaukka

45) Niittykirvinen

46) Mustapääkerttu

47) Närhi

48) Pikkukuovi

49) Kalasääski

50) Kanahaukka

51) Pikkuvarpunen

52) Kurki

53) Kirjosieppo

54) Merikotka

55) Tukkakoskelo

56) Kapustarinta

57) Hömötiainen

58) Järripeippo

59) Käpytikka

60) Liro

61) Korppi

62) Kiuru

63) Metsäviklo

64) JouhisorsaTornien Taistossa Ikaalisissa nähtyjen lajien määrät ja parhaat lajit:

2003: 59, meriharakka, pikkutikka

2004: 47, sinirinta, nuolihaukka

2005: 55, merihanhi, merimetso

2006: 58, heinätavi, valkoposkihanhi

2008: 61, kattohaikara, pikkutikka

2009: 54, merimetso, pikkutikka

2010: 64, merikotka, ruskosuohaukka


Takaisin