Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 25.6.2013


Takaisin


Harmaasorsa ja kolmen harmaahaikaran parvi pelastivat harmaan lintupäivän


Lauantai 5.5. satoi, tihkui ja oli sumua. Lähtökohta klo 05.00 alkavalle Tornien Taistolle ei ollut hyvä. Siitä huolimatta neljä miestä kapusi Kurinperänlahden lintutorniin ja aloitti 8 tunnin urakan. Klo 13.00 mennessä oli havaittu 52 lintulajia, mikä keli huomioon ottaen oli loistava tulos.

Aivan aluksi levitimme kolme pressua ylätasanteen lattialle. Näin saimme katon, jonka suojassa alatasanteella tarkkailla lintuja. Apeaa aamua piristimme sillä tiedolla, että sää selkenisi klo 9.00 jälkeen. Näin ei kuitenkaan käynyt. Oli hyvä, että emme tienneet sitä etukäteen, koska olisimme todennäköisesti luopuneet leikistä ja jääneet paitsi harmaasorsan ensi esiintymistä Ikaalisissa.

Ajattelimme myös, että kahlaajia emme tässä säässä näe. Kolme taivaanvuohta veti kuitenkin aina sateen vähän hiljetessä soidinlentoa tornin vieressä. Myös pari rantasipiä näkyi sekä yksinäinen valkoviklo ja jokunen liro.

Petorintamalla oli hiljaista. Välillä sää oli niin kirkas, että näimme Karttuun asti ja poimimme sieltä tuulihaukan. Siihen se jäikin. Kun tuulimylly puolestaan näkyi, löysimme sen vierestä kolmen muuttavan harmaahaikaran parven.

Tuulen ja vesisateen ollessa pahimmillaan näimme neljä haarapääskyä. Se on sitten kesä, totesi joku ja muu porukka räjähti nauramaan. Myös kirjosieppo, rautiainen, sirittäjä ja pajulintu olivat saapuneet Suomen suveen.

Kisaan oli tänä vuonna treenattu aiempaa paremmin. Kurinperä Teamin tamperelaisvahvistus Jarmo Lehtinen oli ollut viikon Utössä kevätmuuttoa seuraamassa. Joku paikalla poikennut oli todennut Jarmolle, että vaikka lintujen lukumäärä Utössä on valtava, niin lintulajeja on vain kaksi: kaakana ja erittäin kaakana.

Lietolainen Veijo Peltola puolestaan oli ottanut töistä viikon vapaata ja oli ollut Kaarinan Kuusistonlahdella treenaamassa. Eläkkeellä oleva kaiket päivät maastossa viettävä Kari Venhe pelkäsikin, että joukkue on ylikunnossa. Tästä ei kuitenkaan ollut pelkoa, sillä Kurinperä Teamin joukkueen johtaja Harri Helin ei ollut vuoteen harrastanut lintuja.


tt tt2
Veijo Peltola jaksoi sateesta ja sumusta huolimatta havainnoida ja löysikin uuden, upean tuulimyllyn vierestä kolmen harmaahaikaran parven. Tornilla piipahtaneet Lumi, Laura ja Piipa kysyivät, mistä tietää, että olemme oikeasti havainneet linnut emmekä keksineet listaa. Koko touhu perustuu luottamukseen, valisti Kari Venhe.


Kurinperä Team ylpeänä esittää

Tornien Taistossa Kurinperänlahden lintutornista lauantaina 5.5.2012 havaitut lajit havaitsemisjärjestyksessä:


Taivaanvuohi
Sinisorsa
Talitiainen
Sinitiainen
Punarinta
Laulurastas
Hömötiainen
Pajusirkku
Räkättirastas
Naurulokki
Fasaani
Peippo
Telkkä
Silkkiuikku
Mustarastas
Kalalokki
Västäräkki
Naakka
Sepelkyyhky
Varis
Harakka
Laulujoutsen
Kanadanhanhi
Harmaalokki
Harmaasorsa
Vihervarpunen
Kottarainen
Pikkulokki
Niittykirvinen
Tavi
Pulu
Haarapääsky
Rautiainen
Liro
Viherpeippo
Kirjosieppo
Pajulintu
Punatulkku
Pikkuvarpunen
Tuulihaukka
Rantasipi
Keltasirkku
Kuikka
Isokoskelo
Harmaahaikara
Punakylkirastas
Valkoviklo
Töyhtöhyyppä
Tiltaltti
Kalatiira
Sirittäjä
Tukkasotka


Parhaina lajeina ilmoitimme Birdlife-Suomeen harmaasorsan ja harmaahaikaran. Vertailun vuoksi aiemmissa Tornien Taistossa Ikaalisissa nähtyjen lajien määrät ja parhaat lajit:

2003: 59, meriharakka, pikkutikka

2004: 47, sinirinta, nuolihaukka

2005: 55, merihanhi, merimetso

2006: 58, heinätavi, valkoposkihanhi

2008: 61, kattohaikara, pikkutikka

2009: 54, merimetso, pikkutikka

2010: 64, merikotka, ruskosuohaukka

2011: 61, tikli, tilhi

 
tt4 tt3
Jarmo Lehtisen ahkeroinnin palkaksi ”kukko muni”: harmaasorsa poikkesi Kurinperänlahdella useamman kerran päivän aikana. Harmaasorsa pelasti muuten harmaan lauantaipäivän. Vuodesta 1972 Ikaalissa asunut ja lintuja harrastanut Kari Venhekin näki lajin ensi kertaa Ikaalisissa.


Angry Birds


Vuosi sitten kirjoitin Pohjois-Satakunnan jutun Tornien Taistosta etukäteen – siis ennen lintukisaa. Kisapäivänä lisäsin siihen kuvat ja kuvatekstit, otsakkeen sekä ingessin – sellaisen tiivistelmän alkuun + pari suurta viisautta, jotka joku oli päivän aikana tornilla lausunut.

Tänä vuonna alkuviikon sääennuste lupasi räntää kisapäivälle. Ajattelin jo etukäteen, miltä tuntuu olla 8 tuntia räntäsateessa näkemättä ja kuulematta linnun lintua. Otsakkeeksi ajattelin Tornien Taistosta tuli Talvisota ja jutussa kertoa, kuinka ikaalisten miehet lähtivät puolustamaan mainettaan 300 muuta lintutornia vastaan kurjasta kelistä huolimatta. Kuvitukseksi ajattelin kuvan sohjoisesta kaukoputkesta ja lintujoukkueesta värjöttämässä räntäsateessa.

Puolivälissä viikkoa sääennuste muuttui. Lauantaipäiväksi luvattiin vesisadetta. Otsikko Tornien Taistosta tuli Vesisota, ei kuulostanut niin hyvältä. Vesisodasta tulee vesileikit mieleen, mutta todellisuudessa siitä on kyllä leikki kaukana.

En ole ikinä katunut sitä, että olen lähtenyt maastoon. Näin oli tälläkin kertaa. Elämänpinna eli elis tuli harmaasorsasta. Tässä iässä ei kovin usein uusia lajeja tule. Enkä myöskään ollut aikaisemmin nähnyt harmaahaikaraparvea muuttamassa. Siinä kaksi syytä, miksi värjötellä 8 tuntia lintutornissa hyvässä seurassa. Yhdessä koetut kärsimykset lähentävät ihmisiä.

Jäljellä oli vielä ongelma: Olin etukäteen päättänyt, että jutussa mainitaan Ängri Böödsit. Onko se ihan välttämätöntä, kysyi kaverini Veijo. Ei ole, vastasin.Takaisin