Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-


Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


Takaisin


Tornien Taistossa Kurinperälahdella 58 lajia 

Tornien taiston tarkoituksena oli viettää mukava lintupäivä ja tehdä lintuharrastusta tunnetuksi leikkimielisen kilpailun avulla. Taisto kisattiin lauantaina 6.5.2006 kello 05.00-13.00. Ainoastaan lintutornista havaitut lajit voitiin laskea. Vähintään kahden joukkueen jäsenen oli havaittava ja tunnistettava laji. Tänä vuonna kisaan osallistuttiin ennätyksellisesti noin 250 lintutornilla ympäri maan. Ikaalilainen Kurinperä Team oli mukana neljättä kertaa.

BirdLife Suomen tapahtumaan osallistui noin 1100 lintuharrastajaa. Eniten lajeja, 116, havaittiin Kristiinankaupungin Siipyyssä. Sadan lajin raja rikkoontui myös viidessä muussa tornissa: Pori Kaarluoto (111), Pori Yyteri (105), Pyhäjoki Parhalahti (102), Pori Leveäkari (101) ja Lemu Oukkulanlahti (100). Ikaalisten joukkue sijoittui 58 lajillaan 179 sijalle. Emme pärjää rannikon torneille vaan kisaamme lähinnä itsemme kanssa. Lajimäärä oli täsmälleen sama kuin vuosi sitten, kertovat kurinperäläiset. 

Ikaalisten joukkueen päivä pähkinänkuoressa 

* 05.00 Matti Mäkelä, Rauno Kuukkula, Esa Härmä, Kari Venhe, Matti Lepistö ja Harri Helin aloittavat 8 tunnin urakkansa.

* 05.15 jo 20 lajia kasassa. Päivä alkaa hyvin. Kelikin tuntuu kohtuulliselta. Ei tuule eli äänihavaintojen merkitys kasvaa.

* 05.36 Esa Härmä havaitsee ja Kari Venhe vahvistaa heinätavin eli tähän mennessä kaikkein parhaimman lajin.

* 05.46 rantapisi huutaa Kuukkulan Rauno ja sipihavainto kirjataan ylös. Samalla ihmetellään, miksi peippo ei laula? Kohta kaksi tuntia kulunut ja Suomen yleisin lintu uupuu yhä listaltamme.

* 05.56 kuuluu tiltaltti ja 30 lajin raja menee rikki. Tässä vaiheessa ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua.

* 06.07 Rauno Kuukkula palaa metsäreissulta ja vahvistaa Esa Härmän hippiäisen. Laji pitää havaita tornista, mutta sen saa käydä vahvistamassa tornin ulkopuolella.

* 06.30 aurinko osuu lintutorniin ja alkaa lämmittää. 1 ½ tuntia palelemista takana. Edessä 6 ja ½ tuntia auringonpaahdetta. Keskimäärin hyvä olla. Paha vastavalo pimentää idän suunnan.

* Harri Helin valittaa, että näkyy vain pieniä, ruskeita, nopeita lintuja, joita ei ehdi tunnistaa. Biologi Esa Härmä lohduttaa: Sama on sienten kanssa. Sieniä on vain kahdenlaisia. Potkusienet ja heittosienet.

* 07.04 vihdoinkin peippo, joka on samalla 40. laji.

* 07.08 Kari Venhe havaitsee haarapääskyn. Kukaan muu ei sitä havaitse ja laji joudutaan hylkäämään. Turha Teille on mitään sanoa, kun vain yksinäni näen lajit, valittaa Venhe hukattua pistettä. Kesän saapuminen ja julistaminen Ikaalisissa alkaneeksi voi olla näin pienestä kiinni. Kyseessä on Venhellekin vasta toinen pääsky tänä suvena. Ensimmäinen näkyi Hämeenkyrön Sarkkilanjärvellä.

* Mikä on tuo kimeä vihellys, Mäkelän Matti kysyy. Asiasta ei saada selkoa ja laji jää määrittelemättä.

* 07.16 kaksi valkoposkihanhea sävähdyttää. Linnut tekevät komea ylilennon siipien hipoessa toisia Hornettien lailla. Paras laji tähän saakka positiiviseksi muuttunut Venhe tokaisee. Enää ei edes Venheen yksin havaitsema ja sen takia hylätty kapustarintakaan harmita.

* Esa Härmä paikkaa Venheen yksin havaitsemien lajien listaa kiurulla ja saamme 47. lajin listoille.

* 08.00 lahden toisella puolen olevan talon lippu nostetaan puolitankoon. Lintutornissa hiljennytään lipunnoston ajaksi ja paljastetaan päät. 49 lajia kasassa käpytikan myötä.

* Aurinko paistaa ja paistaa. Haaveet uudesta ennätyksestä haudataan. Piisami kiipeä pesänsä päälle aamupesulle.

* 08.56 Mäkelän Matti hyppää maasturiinsa ja lähtee Toivolansaaren kärkeen katsomaan Kartussa olevaa vesikäistä, jota ei ole saatu määritettyä. Kun lintu lopulta löytyy, se lentää pois jääden arvoitukseksi.

* Ikaalisten Luonnon puheenjohtaja Maarit Teelmäki poikkeaa tornilla Mari tyttärensä kanssa kannustamassa joukkuettamme. Kirkkaita silmiä, toivottaa Maarit poistuessaan.

* 12.37 ei uusia lajeja piiitkäään aikaan. Katselemme lintutornista alapuolellamme uivia säyneitä. Aivan rannassa havaitsemme metrisen 7-8 kilon painoisen naaras hauen vieressään kaksi koirasta. Rauno Kuukkula käy lainaamassa viereisestä veneestä wanhaa melaa ja hiipii rantaan. Isku veteen ei kuitenkaan tuota tulosta. En halunnut rikkoa airoa, Rauno selittelee ohilyöntiään. Onneksi taitavana kalamiehenä ehdit sentään punnita kalan, Helin heittää.

* 13.00 kisa päättyy. Varpunen ja moni muu arkipäiväinen laji jää näkemättä. Paikallinen kalamies poikkeaa kertomassa luontohavainnoistaan. 


Kurinperänlahden tornista havaitut lajit aikajärjestyksessä: 


   1. Laulujoutsen
   2. Kuovi
   3. Fasaani
   4. Haapana
   5. Räkättirastas
   6. Punakylkirastas
   7. Silkkiuikku
   8. Naurulokki
   9. Nokikana
  10. Västäräkki
  11. Mustarastas
  12. Pajulintu
  13. Kalalokki
  14. Varis
  15. Isokoskelo
  16. Sinisorsa
  17. Telkkä
  18. Satakieli
  19. Talitiainen
  20. Pikkutikka
  21. Punarinta
  22. Viherpeippo
  23. Naakka
  24. Harakka
  25. Pikkulokki
  26. Sepelkyyhky
  27. Kirjosieppo
  28. Heinätavi
  29. Rantasipi
  30. Tiltaltti
  31. Pajusirkku
  32. Sinitiainen
  33. Hippiäinen
  34. Kesykyyhky
  35. Keltasirkku
  36. Töyhtöhyyppä
  37. Laulurastas
  38. Kalatiira
  39. Tukkasotka
  40. Peippo
  41. Valkoposkihanhi
  42. Harmaalokki
  43. Tilhi
  44. Tavi
  45. Kurki
  46. Tukkakoskelo
  47. Kiuru
  48. Metsähanhi
  49. Kottarainen
  50. Käpytikka
  51. Härkälintu
  52. Kuikkalintu
  53. Hernekerttu
  54. Urpiainen
  55. Sirittäjä
  56. Lapasorsa
  57. Tuulihaukka
  58. Korppi

 

Ikaalisten joukkueen eli Kurinperä Teamin etukäteisveikkailussa lähimmäksi jo kolmatta kertaa osui Harri Helin 58 lajilla. Toiseksi lähimmäksi osui Matti Mäkelä 60 lajilla. Rauno Kuukkula veikkasi 54 lajia, Esa Härmä 50, Kari Venhe 47 ja Matti Lepistö 71 lajia. 
 

Opastaulut lintutornille 

Jotkut huligaanit olivat talven aikana särkeneet lintutornilla olleet kaksi opastaulua. Ne korjataan mahdollisuuksien mukaan ja niiden lisäksi tulee seitsemän uutta taulua, kertoo kaupunginpuutarhuri Mikko Ahokas. Myös tienviitat tornille on hankittu. Tolpat ovat tuoreen maalauksen jäljiltä kuivumassa. Työ tehdään toukokuun aikana, joten koulut ja päiväkodit voivat loppukuun luontoretkipäivinä nauttia uusista kylteistä, lupaa Ahokas. 


Teksi ja kuvat: Harri HelinTakaisin