Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 25.8.2014


Takaisin


Tuntemuksia

Viime kolumnissani yritin käsitellä kylmän viileästi 3-tiellä sattunutta moottoripyörän ja auton törmäämistä. Tässä jutussa avaan tunteitten kirjoa, joka on vaihdellut laidasta laitaan. Aina yhden yön nukuttuani tai valvottuani olen ollut eri mieltä ja ajatellut asiaa toiselta kannalta.

Onnettomuus sattui sunnuntaina iltapäivällä klo 14.20. En saanut seuraavana yönä nukuttua montakaan tuntia. Maanantaina klo 20.00 soitti Aamulehden toimittaja, joka kysyi tuntemuksiani jälkikäteen.

Yksi tuntemuksista oli Aamulehden nettijutussakin mainittu, että rattijuoppo olisi saanut palaa autoonsa. Niin vihainen olin moottoripyöräilijöitten päälle ajon johdosta ja edelliseltä kolaripaikalta paon takia. Itse onnettomuustilanteessa tein kaikkeni autopalon sammuttamiseksi sekä kuljettajan pelastamiseksi. Ja tekisin uudelleen. Tunsin myös itseni tosi voimattomaksi kun autopalo eteni ja sisällä oli ainakin yksi henkilö, hirviaidan verkko oli kietoutunut sukaksi auton ympärille eikä ovea saatu auki.

Toinen tuntemus oli ajatus siitä, jos olisin kaverini kanssa tullut aiemmin tai myöhemmin Tampereelta Ikaalisten suuntaan. Rattijuoppo ei ehkä olisi palannut niin nopeasti takaisin kaistalleen, jos meitä ei olisi ollut. Hän ehkä yliväisti meitä vastaantulijoita ja siksi onnettomuus tapahtui. Katson kuitenkin, että onnettomuus ei ollut meidän syymme. Tilaa tiellä oli hyvinkin kolmen auton verran ajaa rinnatusten, tie sula ja näkyvyys hyvä.

Kolmanneksi ja viimeiseksi on tullut mietittyä sitä, että rattijuopollakin on todennäköisesti perhe. Ehkä vaimo, lapsia, lastenlapsia, naapureita, työtovereita… Hämeenkyrössä ei ole montaa sinistä farmari Audia eli tieto kuskin henkilöllisyydestä on levinnyt laajalti. Uteliaimmat ovat käyneet kolaripaikalla katsomassa rekisterinumeroa ja selvittäneet tekstiviestillä auton omistajan henkilöllisyyden. Kolariin syyttömät perheenjäsenet saavat nyt kantaa syyllisyyden taakkaa, jota eivät ole ansainneet.

Lopuksi jotain kivaakin kuultavaa moottoripyöräilijäpariskunnasta, joita auttamaan kaverini oli mennyt. Kuulin juuri heidän pojaltaan, että molemmat motoristit ovat toipumaan päin. Aikaa siihen tosin tuollaisen tärskyn jälkeen menee. On suoranainen ihme, että selvisivät hengissä. Kyseinen viisikymppinen tamperelainen pariskunta on erittäin kokeneita matkamotoristeja, jotka ovat kiertäneet laajemmin Eurooppaa.

Motoristipariskunnan poika kiitteli netissä kaikkia vanhempiaan auttaneita. Minä myös kiitän kaverini Topin kanssa nimettömäksi jääneitä lääkäriä, sairaanhoitajaa, vapaapalokuntalaista, rekkakuskia ja montaa muuta, jotka osallistuvat pelastusoperaatioon.

Takaisin