Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 20.6.2010 klo 21:02


Takaisin


Vanhuudenvaivoja

Täytyy tunnustaa: tässä iässä ei ole muuta jäykkää kuin käytös. Siihen olen jo tottunut, mutta nyt on muistikin alkanut pätkiä, tukka harventua ja hampaat irtoilla.

Muilla mailla vierahilla ei ole tapana sanoa, että mennään vessaan, vaan yritetään käyttää jonkinlaista kiertoilmausta tyyliin menen paikkaan, missä kuninkaatkin ovat yksin tai menen puuteroimaan nenäni. Suomalaiskansallinen tapahan on sanoa suoraan, minne mennään ja kertoa vielä, mitä siellä aiotaan tehdä. On onni, että olen suomalainen keski-ikäinen mies. Olen pari kertaa mennyt vessaan ja alkanut miettiä siellä, mitä varten sinne oikein menin. Sitten olen tullut vessasta ulos ja kysynyt lapsilta, mitä isi äsken sanoi? Lasten kerrottua isin sanomiset, tehnyt mitä alun perin pitikin.

Kaverini kaljuuntui jo alle 20-vuotiaana. Itse olin häntä muutaman vuoden vanhempi, samoin toinen kaverini. Pyrimme kerran tamperelaiseen yökerhoon, jonne oli ikäraja 21 vuotta. Meillä tarpeeksi wanhoilla oli paperit, mutta ei tietenkään tällä nuorimmalla. Hän tempaisi hatun päästään, näytti kaljuaan ja kysyi, käykö tämä todistuksesta. Jos alle 20-vuotiaalla on noin huono hiusten kasvu, kyllä hänen pitää päästä juomaan päänsä täyteen, totesi portsari ja päästi meidät sisään.

Äskeinen tuli mieleen, kun katselen äskettäin itsestäni otettuja valokuvia. Niissä näyttää siltä kuin otsatukkani olisi alkanut harventua. Vielä pahemman takaiskun koin, kun katsoin tarkkaan läheltä otettua pärstäkuvaani. Minulla on harmaita partahaivenia! Ja viime syksynä yksi hampaani halkesi.

Tapasin pari ikäistäni kollegaa, siis luonnonsuojeluliiton ex-aluepäällikköä. Naistuttu kertoi, että hänellä on sydämentahdistaja ja, että se uutta mallia, jossa syke lisääntyy rasituksen lisääntyessä. Miespuolinen kollegani kertoi, että hänellä on verenpainetta ja kihti. Itse ilmoitin, että minulla on aikuisiän diabetes ja verenpainetauti. Sitten vertailimme miespuolisen kollegani kanssa lääkkeitämme. Naiskollegamme voitti kisan sillä, että hänelle oli tehty sydänleikkaus. Itse tulin kakkoseksi, koska alaverenpaineeni oli pahimmillaan 144 sekä verensokerini 31.

25.11. Ikaalisten kylpylässä  järjestetyssä tilaisuudessa oli alustamassa Suomen mielenterveysliiton pitkäaikainen toiminnanjohtaja, 68-vuotias Pirkko Lahti, joka oli paremmassa hapessa kuin minä 15 vuotta häntä nuorempi mies. Pirkko kertoi, että siihen aikaan, kun suomalaisia oli 5,2 miljoonaa ihmistä, tehtiin selvitys, moniko suomalainen on sairas. Vastaukseksi saatiin 8 miljoonaa, sillä monella oli useampi sairaus. Kun Lahti oli kysynyt eräässä tilaisuudessa paikalla olleelta 10 henkilöltä, kuinka moni on sairas, vain kaksi oli viitannut. Kyse on lopuksi siitä, mitä omassa päässämme päätämme henkisestä ja fyysisestä iästämme,


Takaisin