Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-

Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


Takaisin


Ikaalisten veto- ja etovoimatekijät 

Olen itse kiivennyt ikaalilaiseksi ns. reittä pitkin.

Olen ihastunut Ikaalisiin! Ihmiset ovat mukavia ja kaupunki kaunis. Myös Ikaalisten palvelut ovat yllättävän hyviä. Muuttotappiokunta kun ei irtisano virkamiehiä samassa tahdissa kun väkiluku vähenee.  

Toisin on monessa muuttovoittokunnassa. Väkeä vilisee, mutta palveluita ei kerta kaikkiaan ole. Päiväkoteja ja kouluja ei ehditä rakentaa samassa tahdissa kun väkiluku kasvaa. Tarjotaan ”Pirkkala-lisää” siitä, että hoitaa lapset itse kotonaan, eikä käytä lakisääteisiä palveluita. Ja kouluissa on yli suuret luokat. 

Joku wanha ja viisas on laskenut, että 2%:n vuotuinen väestönkasvu on vielä hallittavissa. Toisen laskelman mukaan uusi omakotiasukas tuottaa kunnalle tappiota ensimmäiset 15 vuotta. Tiet, piuhat, tuomarit ja viemärit kustantavat sen verta paljon. 

Uusi omakotiasukas myös vaatii palveluita. Yleisin syy omakotitalon hankintaan on lapset. Ja lapset taas tarvitsevat päivähoitoa, kyydityksiä ja koulutusta. Toisaalta uutta omakotiasukasta vastaan kunta voi ottaa lainaa. Ihminen kun sitoutuu aika merkittävästi pysymään kunnassa talon hankkiessaan. 

Talon lisäksi ihminen tarvii töitä ja palveluita. Itse olen tällainen omakotiasujan prototyyppi. Olen kasvattanut Ikaalisten väkilukua kahdella lapsella. Enemmälläkin olisin halunnut, mutta asioista päättävä taho on sanonut ei. Nytkin istun selvin päin selibaatissa ja väsään pakinaa paikallislehteen. 

Tampere kaavoittaa vuodessa 50 kpl 500 neliön omakotitontteja Kaanaan korpeen. Kaavoitetaan me Ikaalisissa 100 kpl 1000 neliön omakotitontteja keskustan liepeille järvenrantanäkymin, niin johan kääntyy muuttotappio muuttovoitoksi. Myydään vielä puoleen hintaan Tampereeseen verrattuna. Johan on ihme jos ei väkiluku kasva. 

Sitten kun on tontteja, tarvitaan töitä ja palveluita. Tosiasia on, että Ikaalinen on Tampereen työssäkäyntialuetta. Kaikki eivät tätä usko. Olin alkukeväällä Tampereella kahdenkin henkilön haastateltavana nykyisen työpaikkani takia. Tietojani ja taitojani ei niinkään epäilty vaan sitä, että asun jossain kaukana Hämeenkyrössä. Ikaalisiin asti ei haastattelijoitten kartta ulottunut. 

Lähdetään kahville Ikaalisiin, sanoo nainen radiomainoksessa. Ikaalisiin, huutaa mies ihmetellen. Tamperelaiselle Ikaalinen on kaukana. Ikaalilaiselle Tampere on lähellä, vaikka matka on sama 55 km suuntaansa. Onnistuin onneksi vakuuttamaan työnantajani siitä, että pääsen joka aamu sutjakkaasti töihin ja sieltä pois. 

Jos kaksi kolmesta ongelmasta eli asunto ja työ ovat kunnossa, jäljellä ovat palvelut. Palvelut ovat se vetovoimatekijä, jota ihmiset katsovat kuntaan muuttaessaan. Veroäyri on merkityksetön. Hyvistä palveluista kannattaa ja halutaan maksaa! 

Tähän saakka olen ollut erittäin tyytyväinen Ikaalisten palveluihin. Molemmat lapsemme ovat päässeet perhepäivähoitoon, joka olisi aivan mahdoton tilanne esim. Tampereella. Kallein omaisuutemme on ollut hyvässä hoivassa ensin Anitan, sitten Kaijan luona. Siitä ISO kiitos! 

Tilanne muuttuu ratkaisevasti syksyllä, kun esikoisemme lähtee koulun penkille. Niinä aamuina, kun molemmat joudumme olemaan kahdeksan pintaan Tampereella, hän jää yksin Ikaalisiin. 

TV-uutisten ja Aamulehden mukaan koulujen järjestämä aamu- ja iltapäivätoiminta on suosituin palvelumuoto, jonka määrä kasvaa koko ajan. Ikaalisissa tätä ohjattua toimintaa on tarjolla klo 8.00-16.00 välisenä aikana. Kyseinen kellonaika on keskivertoihmisen normaali työaika. 

Entä jos käy vuorotöissä? Entä jos on yksinhuoltaja äiti tai lapsellinen mies? Entä jos meidän laillamme molemmat vanhemmat käyvät vieraalla paikkakunnalla töissä? 

Koulun rehtori kertoi, että aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen ei ole lakisääteistä vaan vapaaehtoista. Näin onkin. Koulunkäyntiavustajilla on rahan puutteen takia rajallinen määrä tunteja. Ja YHDEN lapsen takia tätä toimintaa ei kannata aloittaa klo 7.00, jota perheemme olisi yhtenä aamuna viikossa tarvinnut. Lapsia olisi varmasti USEITA, jos tätä palvelua tarjottaisiin. 

Asioista vastaava virkamies puolestaan lupasi aikoinaan puolisolleni, että tarve kartoitetaan kevään aikana. Ainakaan meidän tarvettamme ei ole kysytty. Onko muiden? 

Sosiaalipuolen virkasisar kertoi tilanteen olevan niin huono, että edes huostaanottotapauksissa ei löydy hoitopaikkaa. 

Rehtori, virkamies ja sen sisar heittävät palloa toisilleen. En syytä tilanteesta ketään heistä. Kun ei ole resursseja (suomeksi sanottuna RAHAA), niin kyseisiä palveluita ei voida järjestää. 

Meidän perheellämme on jonkinlaisia mahdollisuuksia järjestää työaikojamme ja ongelma ratkeaa osaltamme. Mutta kirjoitan muiden puolesta. Mitä jos Ikaalisten illan lisäksi päivittäisimme Ikaalisten aamun. Näistä aamuslaisista kasvaa aikanaan kelpo kuntalaisia, jotka taas tuottavat lisää kuntalaisia. 

Ikaalisten talous voi kääntyä yhdellä nuijan kopautuksella positiiviseksi. Jos esim. eduskunta säätää uuden verolain, jonka mukaan ympärivuotiset loma-asujat maksaisivat kolmasosan tuloistaan kesämökkikuntaansa. Mökkejä ja kunnan palveluita kun käytetään nykyään yli 100 päivää vuodessa. 

Tampereen valtuusto sai aikoinaan useamman sadan mummon miljoonan verran ylimääräistä, kun eduskunta sääti yhteisöverolain. Vanhusten ja pitkäaikaissairaiden oikeus valita vapaasti asuinkuntansa voi myös vaikuttaa mielenkiintoisesti kunnan talouteen. 

Olen itse pienen marginaaliryhmän varavaltuutettu. Vetoankin vallassa oleviin valtuutettuihin Ikaalisten vetovoimatekijöitten vahvistamiseksi:

  • Kaavoittakaa lisää isoja omakotitontteja keskustan tuntumaan järvinäkymin. Aivan ydinkeskustassakin on runsaasti ilmaa. Entisten S-marketin ja Kyrösvaatteen tonteille saisi kelpo kerrostalot järvinäkymin.
  • Lisätkää ensi vuoden budjettiin rahaa koulujen aamu- ja iltapäivätoimintaan. Tunti lisää aamuun ja toinen mokoma iltaan ei kaada Ikaalisten taloutta, mutta saattaa olla se ratkaiseva tekijä, joka vetää lisää väkeä kuntaan.
 Takaisin