Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


Takaisin


Ikaalinen vetoaa ja etoaa, osa II 

Koska ja kun para-aikaa virkamiehet rustaavat ensi vuoden budjettia, niin jatkan keskustelua Ikaalisten vetovoimatekijöistä. Olemme ison valinnan edessä. Onko tunnuslauseemme: Tule meille, meillä tehdään uusia ihmisiä. Vai valitsemmeko teeman: Tule kuolemaan kuolevaan kaupunkiin. 

Kyse ei ole mistään luonnonlaista vaan aktiivisesti tehtävästä vallinnasta, jonka itse teemme. Meidän pitää valita viesti, jonka lähetämme. Viestit joita lähetetään eivät välttämättä ole tosia. Pirkkalakin mainostaa Pirkkala-lisää eli sitä, että kunta maksaa muutaman kymmenen euroa siitä, että ihmiset hoitavat lapset itse kotona eivätkä käytä lakisääteisiä palveluita ja tuo lapsiaan kunnan päiväkotiin. Päiväkodin rakentaminen ja hoitopaikka kun kustantaisi kunnalle muutaman tuhat euroa kuussa per lapsi. 

Lasten aamu- ja iltapäivätoiminta maksaa n. 15 euroa / tunti. Jos sitä lisätään 1 tunti aamuun ja toinen mokoma iltaan, se on 30 euroa päivä, mikä tekee vuodessa 200 työpäivällä laskettuna 6 000 euroa vuodessa. Ikaalisten talous ei voi olla niin kuralla, että moista summaa strategiseen vetovoimatekijään ei ole osoittaa. Jos talous ei tätä kestä, kunta hakekoon itsensä konkurssiin ja lakkauttakoon itsensä. 

Vakavasti ottaen kunta ei voi mennä konkurssiin. Valtio puuttuu jossain vaiheessa peliin ja puhaltaa sen poikki. Suomen historiassa näin on tietääkseni käynyt kerran. 20- tai 30-luvulla Honkajoen tai Eurajoen tai jonkun muun pikkukunnan valtuusto nosti tuloveroprosentin 80:een. Tarkoitus oli rahoittaa uuden kunnantalon rakentaminen yhden vuoden aikana. Tässä vaiheessa Valtio otti kunnan haltuunsa. Ikaalisilla tuohon 80 prosentin veroasteeseen on vielä matkaa.  

Palvelut ovat se mistä nykyisin on puute. Eräs henkilö haastoi Helsingin kaupungin oikeuteen ja voitti jutun, kun iso Helsinki ei hoitanut lakisääteisiä velvoitteitaan. Tampereen valtuustossa usein toivoimme, että joku haastaisi Tampereen kaupungin oikeuteen. Oli turhauttavaa vuodesta toiseen äänestää vanhuspalvelut tärkeyslistan kärkeen jossain seminaarissa ja korottaa veroäyriä 0,75 % ilman näkyvää vaikutusta. Nyt eräs hoitaja kanteli Tampereen kaupungista ja tämän seurauksena Koukkuniemeen palkataan 100 uutta hoitajaa. Yksittäinen ihminen teki tempun, johon kokonainen valtuusto ei pystynyt. 

Isotkaan kunnat eivät pysty hoitamaan lakisääteisiä velvoitteitaan. Tampereen tapauksessa valtuuston tahto jäi virkamiehiltä toteuttamatta. Onko Ikaalisissa sama asetelma eli virkamiehet vastaan valtuutetut?! Mikä on valtuuston tahto lasten aamu- ja iltapäivähoidon suhteen? 

Palveluitten lisäksi ihmiset tarvitsevat töitä. Töitä ei vain välttämättä kotikunnasta löydy. Puolisoni ja minä olemme molemmat hakeneet viimeisen vuoden aikana Ikaalisten kaupungille töihin - pääsemättä. Itseäni myin jopa puoleen hintaan! Oman alan työpaikkoja Ikaalisissa on vain yksi. Taidan valitettavasti itse olla eläkeiässä ennen Jokisen Teijoa, joten siihenkään ei ole mahdollisuuksia. Ja jonossa taitaa olla ennen minua pätevämpiäkin hakijoita. Asuuhan esim. Ylöjärven ympäristösihteeri Ikaalisissa. 

Janne Laineen mukaan yli 200 ikaalilaista käy päivittäin töissä Tampereella. Toisin päin liikenne on 100 henkeä päivässä. Kylpylä on selkeästi suurin työllistäjä ja sitä kautta strateginen vetovoimatekijä. 

Palveluitten ja töitten jälkeen pääsemme asumiseen. Kirjoitin viimeksi poleemisesti, että kaavoitetaan tuplasti tontteja ja parempiin paikkoihin kuin Tampere ja vielä puoleen hintaan. Jotta tosikkokin ymmärtäisi, sama vielä selkokielellä: 

Tampere kaavoittaa 13 500 asukkaalle Vuoresta Peltolammin ja Hervannan väliin. Alue on harvinaisen soista, mäkistä ja kallioista sekä tiettömän taipaleen takana. Tätä varten tarvitaan Särkijärven raiskaava silta. Myös Nurmi-Sorilaan aiotaan kaavoittaa 15 000 asukkaalle koti. Näsijärven kierron takia paikka on vielä epätoivoisempi. Tampere ei ole kaavoittamassa 50 tonttia Ruoveden rajalle Kaanaaseen, joka on kuuluisa häistään. Kaanaan korpi oli kielikuva epätoivoisesta rakennuspaikasta. 

Se, että ehdotin Ikaalisen kaavoittavan 100 kpl 1000 neliön tontteja oli liioittelua eli hyperbolaa. Aamun lehti kertoo jatkuvasti Tampereen tonttipulasta. Kerrotaan me aktiivisesti Ikaalisten tonttitarjonnasta!  

Olin Pirkka-Hallissa asuntomessuilla tai vastaavilla. Siellä oli tonttihuutokauppa. Ikaalisista oli tarjolla yksi tontti. Kävimme perheen kanssa katsomassa kyseistä pohjoispuolista, viettävää hallapainannetta. Kyseinen tontti oli mielestäni rakennuskelvoton. Jos tarkoitus oli pitää muukalaiset pois Ikaalisista, niin kyseistä tonttia tarjoamalla tämä aivan varmasti onnistui. 

Totesin, vielä, että myydään puoleen hintaan tontti Tampereeseen verrattuna. Tämä on fakta. Omakotitontti Ikaalisissa maksaa puolet tai kolmasosan siitä mitä Tampereella. 

Ikaalisilla on tonttipolitiikassa kolme valttikorttia: Hyviä tontinpaikkoja. Isoja tontteja. Kohtuullinen hinta. Ikaalinen voittaa Tampereen tonttipokassa 3-0. 

En ole vaatinut erityisopetuksen resurssien supistamista. Perheessämme on alan ammattilainen eli tiedän tarpeen. Kylien ongelma on, että maata ei ole myynnissä tai parhaat paikat on rakennettu. Mäen päälliset, etelärinteet, tasaiset tontit ovat ehtyvä luonnonvara kylilläkin. 

Tyytyväiset kuntalaiset ovat uusiutuva luonnonvara. En ole koskaan enkä missään sanonut, että nainen on tuotantolaitos ja mies tuotannon ylläpitäjä. 

Hämeenkyrön jätteenpolttolaitos on Ikaalisten kannalta huono. Mahdolliset hyödyt (työpaikat ja veromarkat) menevät Hämeenkyröön ja mahdolliset haitat eli saasteet pitkien piippujen politiikalla naapurikuntiin.  

En itse pidä saastepäästöjä niin pahoina nykytekniikalla poltettaessa. Pahempi on imago jätteenpolttolaitoksen naapurissa olemisesta Frantsilan yrttitilalle tai Ikaalisten Luomulle. Enemmän kuin saasteista olen huolissani tehdystä valinnasta: Jos rakennamme 100 miljoonaa euroa maksavan jätteenpolttolaitoksen, sitä myös käytetään. Tämä tarkoittaa sitä, että jätettä pitää tuottaa, jotta on polttoainetta. Tämä taas on jätelakimme hierarkian ylintä tavoitetta eli jätteen synnyn ehkäisyä vastaan. 


Takaisin