Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


Takaisin


Ikaalisten imago – wiimeinen viserrys 

Mielikuvitus on maailman mahtavin ase. Tämän on tajunnut mm. Charles M. Schulz. Kaikki tuntevat Tenavat –sarjakuvan pienen pyöreäpäisen pojan, Jaska Jokusen, sekä hänen koiransa Ressun. 

Schulz viisaasti jättää muutaman hahmon piirtämättä. Jaskan ihastus on pieni, punatukkainen tyttö, maailman kaunein tyttö. Schulz voisi piirtää söpön, sievän, nätin tytön, mutta ei maailman kauneinta, joka jokaisella on päässään omana versionaan. 

Aivan samoin on Ressun naapurin kissan kanssa. Omalla naapurillani Läykkälänlahdella on 8-kiloinen kolli, todellinen jättikatti. Ressun naapurissa asuu 12-kiloinen kissa, jonka nimi on Toinen Maailmansota. Kun Ressu näyttää kieltään, kuuluu vain viuhahdus ja kissa on raapaissut 90% koirankopista tuusan nuuskaksi. 

Kissan tapauksessa Schulz voisi piirtää koko aukeaman kokoisen silmänmunan, mutta tuhoaisi samalla Toisen Maailmansodan  luoman illuusion. Koko konkretisoituisi ja saisimme vertailupohjaa. 

Myös mainosmiehet ovat huomanneet mielikuvien voiman. Tylsää ja pientä perheautoa mainostettiin sillä, että siinä on Porche piilossa konepellin alla. Toisen vastaavan torikassin väitettiin olevan petojen sukua. 

Kuvittelevatko Seat Ibizan haltijat todella omistavansa Porchen? Entä luulevatko pikku-Fiat autoilijat raatelevansa muut tielläliikkujat? Ainakin mainosmies uskoo mielikuvien voimaan. Ja ilmeisesti autotehdas, koska maksaa moisista mainoksista. 

Mielikuviin liittyen omakohtainen kokemukseni tasan 30 vuoden takaa: Olin kaverini kanssa suunnitellut viettäväni Juhannusta Ikaalisissa. Ystäväni isä kehui meitä ja sanoi, että hyvä, että menette Ikaalisiin. Älkää vain menkö Virroille. Virtain Hiekkaranta on aivan kauhea paikka. Siellä makaa alastomia naisia sammuneena ojissa. 

Näin jälkeenpäin voin todeta, että paikka oli ylimainostettu. Itse asiassa kumpikaan väite ei pitänyt paikkaansa. Pahinta tässä on se, että olen 30 vuotta myöhemmin päätynyt perheenisäksi Ikaalisiin… 

Mikä on parasta Turussa? Tietenkin Tampereen moottoritie. Onko Turussa mitään hyvää? Kyllä. On hyvä, että Turku on olemassa ja ne kaikki turkulaiset ovat siellä. Muuten ne törmäilisivät pitkin Suomea.  

Turkulainen Ville Itälä muistetaan Itsevaltiaat tv-sarjan ansiosta pojankloppina, joka puhui käsittämätöntä murretta ja jonka kieli jäätyi pakkasella kiinni metalliseen matontamppaustelineeseen. 

Poikkesin Hiroshimassa 15 vuotta sitten. Tarkoitukseni oli lähettää Radio 957:n toimitukseen kortti ja kirjoittaa viestiin vitsi radioaktiivisesta toiminnasta. Atomipommimuseossa käynnin jälkeen kaikki muuttui. En voinut syödä enkä juoda. En voinut koskea mihinkään. Kaikki tuntui saastaiselta. En voinut edes käydä suihkussa pesemässä itseäni, koska vesikin oli paikallista. Valvoin hotellihuoneessa yön ja jatkoin matkaa aamujunalla pois mahdollisimman kauas. Postikortti jäi lähettämättä. 

Radioaktiivisuus ei näy, maistu, haise. Ehkä sitä ei ollut. Ehkä oli. Tsernobylissä linja-autolla käynyt ja voimalasta kuvia ottanut henkilö kirjoitti pelänneensä koko ajan bussin laukeavan ja heidän jäävän sinne pidemmäksi aikaa. Lopuksi elämäkseen, joka olisi lyhyt. 

Kauhuelokuvassa taitava ohjaaja ei näytä murhaajaa, hirviötä, takaa-ajajaa vaan pakenevan ihmisen kauhistuneita kasvoja ja epätoivoista yritystä päästä karkuun. Kun sitten filmin lopussa näen monsterin, niin yleensä petyn. Minun päässäni hirviö oli paljon pahempi. 

Kun ihmisiltä kysytään mihin kaupunkiin he haluaisivat, jos muuttaisivat kotikaupungistaan pois, ylivoimaisin voittaja on Tampere. Kun ihmisiltä kysytään, mitä puoluetta he äänestäisivät, jolleivat äänestäisi omaa puoluettaan, vastaus on vihreitä. Valitettavasti ihmisillä on vain yksi ääni käytettävissään ja vihreitten veret seisauttava vaalivoitto jää vaalista toiseen tulematta. Sen sijaan Tampereelle muutto realisoituu. 

Paavo Väyrysen vaalifilmissä Paavo tanssi kansantanhuja ja kertoi vitsin. Kuinka monelle ihmiselle tulevat kansantanssit ja huumori mieleen, kun mainitaan Väyrysen nimi? Kardinaaliluokan emämunaus mainostoimistolta. Ihmisen imagoa voidaan vahvistaa, ei muuttaa. Väyrynen oli tunnettu henkilö ja mielikuva hänestä ennestään voimakas. Ville Itälän tapauksessa tuntematon nuorimies samaistettiin Itsevaltioitten pojankloppiin. Ja mainostoimisto vielä käytti Itsevaltioita Itälän ja kokoomuksen vaalivideossa. 

Ikaalisten Kylpylä oli aikoinaan terveyskylpylä. Nyt terveys on jäänyt taka-alalle ja koko paikka on yhtä ravintolaa. Sloagani ”Meillä tehdään uusia ihmisiä” olisi saanut minutkin 30 vuotta sitten suunnistamaan Ikaalisiin Juhannuksen viettoon. Siinä tapauksessa minulla voisi olla jo lapsenlapsiakin Ikaalisissa. 

Kirjoituksellani olen halunnut osoittaa miten maailma, jossa elämme, on mielikuvien maailma. Meidän täytyy palata niillä korteilla, joita meillä on kädessä. Ikaalisten tapauksessa kuvakortteja ovat Kylpylä, Kyrösjärvi ja Harmonikka. Heikkouksia työpaikkojen vähäisyys ja rahapula. 

Korttipelissä meillä olisi tällä tavalla ajateltuna kolmoset. Ei mikään huono käsi! En kehota pluffaamaan, koska pitkässä juoksussa ennemmin tai myöhemmin pää tulee vetävän käteen. Uskotaan vahvuuksiimme ja vahvistetaan niitä. Hyvää Juhannusta! Takaisin