Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 25.6.2013


Takaisin

Wanhan kauppalan Onni


Luin linja-autossa matkalla Tampereelta Ikaalisiin uutisoivasta Uutis-Oivasta, että Ikaalisten keskustaan avataan kyseisenä päivänä uusi ravintola, Onni. Päätin siltä istumalta mennä heti ravintolaan, kun kerran entiselle Matka-Huollolle kohta saapuisin. Ajattelin, että saatan päästä jopa historian kirjoihin sillä, että olen uuden ravintolan ensimmäinen asiakas.

Toisin kävi. Pääsin kuitenkin historian kirjoihin: Minä olen ensimmäinen asiakas, joka sieltä on poistettu. Astuin näet ovesta sisään klo 15.35 ja ravintola avattiin virallisesti vasta klo 16.00. Tarjouduin kyllä istumaan hiljaa jossain nurkassa, mutta pakko pakkaseen oli lähteä kuivin suin. En osaa sanoa, oliko kyseessä varsinainen heitteillejättö, mutta jotain sinne päin. Koirani tosin ilahtui suunnattomasti, kun ”isi” tuli suoraan töistä kotiin ja lähti piskin kanssa pihalle.

Tämä ulosheitto oli ensimmäinen kohdallani ja tapahtui Sauli Niinistön ollessa Suomen presidenttinä. Minut siis ohjattiin ulos 25 minuuttia ennen kuin ravintola edes avattiin. Tämä lienee jonkinlainen ennätys ja saatan päästä sillä jopa Guinnesin Ennätysten kirjaan.

Paikan pitäjälle eli aloittelevalle yrittäjälle antaisin kyllä vinkin: kun kaltaiseni tonttu Toljanterin näköinen, punanenäinen ja wanhalle viinalle haiseva mies saapuu taloon, levittäkää punainen matto hänen eteensä ja ottakaa avosylin vastaan. Me toljanterit pidämme kapakat pystyssä. Ei rahattomat opiskelijat ja yhden drinkin jupit.

Minulla on tätä ennen tasan kerran loppunut tarjoilu. Se tapahtui aamulla klo 9.15 eli vartti sen jälkeen kun ravintola Hovipoika oli avannut ovensa. Vuotta ja päivää en muista, mutta sinä yönä oli täydellinen auringonpimennys. Meitä olisi iso liuta ihmisiä, jotka kokoonnuimme Näsinkalliolle auringonpimennystä ihmettelemään. Linnut lopettivat laulamisensa. Finnair myi ikkunapaikkoja toiselle puolelle konetta lennoille, jotka eivät menneet minnekään. Koko yö meni valvoessa ja aamu yhdeksältä menimme pienemmällä porukalla Hovipoikaan ja sieltä lasit kädessämme terassille aamuaurinkoon lämmittelemään. Siihen sitten kaverini kanssa nukahdettiin ja tarjoilu loppui koko pöytään.

Ravintolan nimestä vielä; Onkohan tämä Onni miehen nimi? Sirkus Papukaijassa oli aikoinaan Onni-Klovni. Vai tarkoittaako tämä Onni onnea ja on sitä kautta kaksimielinen, kun antaa ymmärtää, että täällä onnistaa. Toisaalta, jos nimi Onni liittyy onneen, niin se kuitenkin erisnimenä Suomen kielen sääntöjen mukaan taipuu Onni, Onnin, Onniin. Ei Onni, Onnen, Onneen. Menipä tämä vaikeaksi.

Joka tapauksessa uusi ravintola on tervetullut lisä  wanhan kauppalan palveluihin. Itse asiassa aikoinaan asuinpaikkani ratkaisi sekä Ika-Hovin että Matka-Huollon läheisyys.

Tipatonta tammikuuta!

Takaisin