Etusivu


Analyyttinen
Pakinoita ja Kolumneja Pohjois-Satakunnassa
2004-Luontojuttuja
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa 200
4-


Poliittinen eläin
Kirjoituksia Pohjois-Satakunnassa
2004-2008


Pyhimys
Simon Templarin jäljilläMinä
Harri Helin pähkinänkuoressa


Lapsellinen mies
Valokuvia matkoilta
Päivitetty 2.7.2008 klo 11:45


Takaisin


Ympäristöystävällistä 

Ostin aikanaan kaupasta ympäristöystävällistä pesuainetta, joka ei sisältänyt lisäaineita.  Minulle luvattiin, että se pesee pyykin yhtä puhtaaksi kuin muutkin pesuaineet. Se vain ei sisällä optisia kirkasteita, joidenka ansiosta valo heijastuu paremmin. Epäympäristöystävällisten kirkasteitten takia muilla aineilla pesty pyykki vain näyttää puhtaammalta. 

Muutaman kuukauden päästä kaikki vaatteeni olivat sameita. Maksoin pesuaineesta huippuhinnan, koska se oli ympäristöystävällistä. Kyseessä oli ns. prototyyppi. Nyt kaikki tuotteet ovat pehmeitä, vihreitä ja ympäristöystävällisiä.. Olin aikaani edellä, maksoin ja kärsin siitä. 

Seuraava ekotekoni oli ostaa astianpesukoneeseen kallista konetiskiainetta, joka myöskin oli ympäristöystävällistä. Parin vuoden kuluttua Arctica-astiastoni muistutti Ruska-astiastoa. Kunnes TV2:n  Ekoisti testasi astianpesuaineet ja pahimpana pitämäni aine voitti kilpailun kaikissa sarjoissa. Niin ympäristöystävällisyydessä, hinnassa kun pesutuloksessakin. Omakohtainen kokeiluni vahvisti asian. Yhdellä pesukerralla ruskettunut astiastoni valkaistui. Olin taas ollut edellä aikaani, maksanut ja kärsinyt siitä. 

Viimeinen ekotekoni oli ostaa lämpökäsiteltyä puuta ja tehdä siitä iso terassi. Tavallinen lauta maksaa nykyään paljon. Painekyllästetty tuplaten sen. Ja lämpökäsitelty vielä tuplaten sen. Rahasta viis – sitä painetaan Suomen pankin setelipainossa, ajattelin. Minulla on pieniä lapsia, jotka paljain jaloin tepastelevat terassilla. Ja lämpökäsitelty puu kestää isältä pojalle. Näin ajattelin ekohuumassani. 

Toisin kävi: Minulla on nyt kauhean kallis harmaantunut, limaantunut, vihertynyt ja tikkuuntunut terassi, jossa ei voi paljain jaloin kulkea. Puun syyt ovat kahden talven jälkeen ponnahtaneet pystyyn ja loppulauta halkeillut. En syytä tästä puutavarakauppiasta. Hän varoitti minua kahden kesken ollessamme lämpökäsitellyn puun ongelmista jo kaksi vuotta sitten.  

Nyt kyseessä ei enää ole valtakunnan varjelluin salaisuus. Myrkytön lämpökäsitelty puu ei kestä Suomen ilmastoa sellaisenaan. Se pitää käsitellä puuöljyllä vähintään kerran vuodessa. En ole kemisti, mutta jotain myrkkyjä se puuöljykin sisältää. Nyt käytän terassilla saappaita. Ne pitävät myrkkytikut loitolla. 

En ole vieläkään viisastunut vaan ostan edelleen esim. luomutuotteita. Luomu tulee sanoista luonnon mukainen. Luomu-merkin saa vain sertifioitu tuote, jonka kriteerit on tarkkaan määritelty. Samoin luomu-tuotantoa valvotaan. Mutta kuinka luonnonmukaisia kasvihuoneessa helmikuussa kasvatetut tomaatit, kurkut ja paprikat oikein ovat? Ainakin niitten ekotase on talvisaikaan kyseenalainen. 

Jos rakennan talon, seinien ja ikkunoitten lämpökertoimet on tarkkaan määritelty. Energiaa ei saa edes omalla kustannuksellaan nykyisin tuhlata miten haluaa. Miten on kasvihuoneen laita? Ohut yksinkertainen lasi tai muovi ei eristä ja lämpö karkaa harakoille. 

Opiskelin aikoinaan ekotaseita. Lehmän oli surkea ja hirven erinomainen. Kyse on panos tuotos ajattelusta. Hirven hyvät luvut perustuvat siihen, että se itse omin päin syntyy, kasvaa ja lisääntyy. Lopulta se päätyy keittoon tai leivän päälle pienin ponnisteluin ja ympäristörasituksin. Sen sijaan, jos rakennetaan navetta, kasvatetaan heinää ja hoidetaan eläimiä, jossa hukataan aikaa ja energiaa. 

Ekotase esimerkki ajalta ennen EU:ta: Jos Suomessa oli huono perunavuosi, niin soitettiin Peruun ja tilattiin perunoita. Perunat heitettiin lentokoneeseen, josta ne huolintaliikkeen, tukkukaupan ja jakeluauton kautta päätyivät kaupan hyllylle. Kaikki hyvin vai oliko? 

Perunan viljelijä sai töitä, samoin lentäjä, huolitsija, tukkukauppias, autonkuljettaja ja lähikauppias. Ja suomalaiset saivat perunansa halvalla. Missä meni vikaan? - Nousukiidon aikana lentokone hukkasi enemmän energiaan kuin perunat sisälsivät. 

Kesätomaattien ekotase on kunnossa ja suomalainen hakkaa ulkomaisen pienemmän kuljetusrasituksen takia. Luomu on lisäksi luonnonmukaista. Toisin on talvitomaattien kanssa. Kasvihuoneessa kasvattaminen hukkaa hirveästi energiaa. Valtaosa tomaatista on vettä. Vain pieni osa sisältää energiaa. Hukkaamme hirveästi energiaa pienen energiamäärän tuotteeseen. Veikkaisin, että ulkolainen lentotomaatti kuitenkin häviää suomalaiselle kasvihuonetomaatille ekotaseessa. Näin uskon, kunnes toisin todistetaan. Takaisin